Home » Razno » Martinčica, rudnjača, miška

Martinčica, rudnjača, miška

Gljive naših krajeva

Martinčica - foto webalice.it

Veliki je broj jestivih gljiva na našim prostorima. Ovom prilikom predstavljamo tri jesenje, koje rastu u našim krajevima, a posebno ih je dosta na obroncima Grmeča i Plješevice.

Martinčica (Clitocibe geotropa) se u oktobru, novembru i decembru pojavljuje u krugovima, obično po rubovima crnogoričnih i listopadnih šuma, u travi, na pašnjacima i livadama. Odgovaraju joj veće nadmorske visine, do 1.000 metara. Mogu narasti do 15 centimetara. Imaju žućkasti šeširić prečnika desetak centimetara, mesnat, ispupčen, u sredini ulegnut i s izraženim „pupoljkom”. Uvrnuti rubovi šeširića kasnije postaju ravni, pa gljiva više podsjeća na lijevak. Gusti žućkasti listići spuštaju se niz dršku.

Meso martinčice je bijelo, suvo i žilavo, karakterističnog mirisa na voće. Veoma je ukusno, mada teže probavljivo. Kada se zamrzne ili zaledi na prirodnom staništu, postaje mekša i ukusnija.
Može da se prži, dinsta, dodaje jelima i ukiseli.

Rudnjača (Agaricus campestris), poznata i kao livadska pečurka ili livadski šampinjon, smatra se posebnim delikatesom. Raste u grupama, ali i pojedinačno po livadama i pašnjacima. Može se sakupljati do kraja jeseni.

Prepoznaje se po bijelom, mesnatom pahuljasto-svilenkastom šeširiću prečnika do 12 centimetara. Listići su joj slobodni, gusti, prelijepe crvenkaste boje. Vremenom postaju tamno-smeđi, poput čokolade, a zatim gotovo crni. Drška je bijela, glatka i puna, malo zadebljana, duga do šest centimetara.

Zbog prijatnog mirisa i ukusa, od rudnjače se pripremaju ukusna jela i specijaliteti. Po tome je slična gajenim šampinjonima. Koristi se svježa, marinirana i sušena.

Miška (Tricholoma terreum) sakuplja se tokom kasne jeseni, čak i zimi. U velikim grupama može se naći u crnogoričnim šumama, posebno borovim. Tanak šeširić, prečnika od devet centimetara, u početku je ispupčen. Kasnije se otvara i prekriven je sivosmeđim ili sivim svilenkastim vlaknima. Nazubljeni, rijetki i široki listići prirasli uz dršku su bijeli, zatim pepeljastosivi. Drška je duga do šest centimetara i puna, a kod starijih primjeraka šuplja i meka.

Od ove kvalitetne gljive mogu se pripremati razna jela. Prilikom sakupljanja treba paziti da se ne zamijeni s drugim vrstama. U pitanju je nekoliko jestivih gljiva, ali i otrovna tigrasta vitezovka (Tricholoma tigrinum Schff. Ex. Quelet). Vitezovka je krupnija od miške, ima šeširić prečnika 12 centimetara i bijelu, uvijek punu dršku.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*