Home » Ratarstvo » Konjsko đubre najbolje grije

Konjsko đubre najbolje grije

Pripremanje toplih leja

Stajnjak

Leje se mogu zagrijevati razlaganjem stajskog đubreta, slame, pozdera, lišća i sličnog materijala. To je jeftinije od zagrijevanja toplom vodom, toplim vazduhom ili strujom.

Najbolje grije konjsko nezgorelo đubre, jer pri razlaganju oslobađa mnogo toplote i u dužem periodu. Teško je, međutim, nabaviti konjsko đubre. Zato se najčešće koristi goveđe, rjeđe svinjsko, jer je hladnije. Ako se koristi, dodaje se strugotina drveta da bi se poboljšala toplotna svojstva.

Toplotno dejstvo stajskog đubreta traje 40-50 dana. To je važno znati zbog planiranja rokova sjetve i sadnje.

Desetak dana prije punjenja leje počinje priprema stajnjaka. Slaže se u prizmatične gomile visoke 100 do 140 santimetara, neposredno pokraj leje. Ako je đubre suviše vlažno, miješa se sa slamom, a ako je suvo, poliva se vodom. Nakon nekoliko dana gomile počinju da se puše, što je znak početka razlaganja – fermentacije.

Da bi se toplota što duže očuvala, na dno leje se stavlja 10 do 15 santimenata nekog grubog materijala (kukuruzovine ili slame). Tako se napravi izolacija i bolja drenaža. Preko ovog sloja slažu se tanji slojevi stajnjaka koji se dobro gaženjem nabiju. Neravnomjerno nabijeno đubre neravnomjerno će sagorijevati i grijati leju. Posljedica je neujednačeno nicanje i razvijanje rasada. Ne valja stajnjak ni suviše nagaziti, jer se istisne vazduh i razlaganje sporije protiče. Nakon stavljanja stajnjaka postavljaju se okviri s prozorima i pokrivaju asurama.

Nekoliko dana poslije stavljanja stajnjaka, kad je započeo proces fermentacije, stavlja se smješa zemlje (najbolje baštenske), koja nije zakorovljena ili zaražena nekom bolešću. Zemlja se prosijava i slaže u gomilem pored leje.

Kao postelja za sjeme rasada može da posluži i zgorelo stajsko đubre. Najbolje je ako se pomiješa s plodnom baštenskom zemljom.

Često se kao podloga koristi pijesak, a još češće treset, koji popravlja  fizička svojstva zemljišta. Još bolje je ako se u podjednakim odnosima pomiješaju baštenska zemlja, zgoreo stajnjak i treset.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*