Home » Ratarstvo » Čuvanje brašna

Čuvanje brašna

Brašno

Pšenično zrno, samo po sebi, je mala biološka konzerva koja iza celuloznog omotača krije slojeve brašna. Osnovni gradivni elementi brašna su masti, skrob, proteini i još neke materije u tragovima. Ovakvu konzervu priroda je pripremila da ishrani klicu koja je sastavni dio zrna, a koja je nosilac života biljke. Čovjek je tu prednost vjekovima koristio da sebe prehrani znajući da ako ne dira klicu i ne otvara konzervu zvanu zrno, može da sačuva i hranu i sjeme u dužem periodu. Razvojem pekarske industrije naučilo se nešto i o čuvanju brašna, o njegovom „sazrijevanju“ i propadanju.Postoje pravila koja su nametnuta iskustvom dugim 150 godina i treba ih se pridržavati. Prije svega, čuva se pšenica, a ne brašno, jer je to najsigurnije i najrentabilnije. Pšenica se u žetvi pravilno uskladišti, prođe kroz fazu fiziološkog dozrijevanja i šalje na meljavu prema zahtjevima tržišta.

Brašno se skladišti u rinfuzi jer je to najekonomičnije. Svako skladištenje brašna u vrećama zahtijeva odgovarajući skladišteni prostor, a čuvanje duže od tri mjeseca povezano je sa određenim rizicima zbog postepenog pada tehnološkog kvaliteta.

Najsigurnije i najrentabilnije je čuvanje pšenice u betonskim i metalnim ćelijama savremenih silosa. U takvom tipu skladišta se uz najmanja ulaganja čuvaju svjetske rezerve žita. Brašno se takođe najrentabilnije skladišti u rinfuzi u savremenim silosima koji se grade uz većinu velikih mlinova i industrijskih pekara. Brašno se rijetko skladišti duže od mjesec dana jer su istraživanja pokazala da dužim skladištenjem gubi na kvalitetu. Naime, pri dužem držanju dolazi do oksidacije, probuđeni su neželjeni procesi u dijelu klice koji je dospio meljavom u brašno i to više nije stabilna, već roba koja „diše“.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*