Home » Pčelarstvo » Pod lupom – gubici pčelinjih zajednica

Pod lupom – gubici pčelinjih zajednica

U fokusu

COLOSS

Gubici pčelinjih zajednica su najaktuelniji problem pčelarstva na svim meridijanima. O ovom aktuelnom problemu raspravljalo se opširno i na nedavno održanoj Osmoj Coloss konferenciji, koja je oržana na Univerzitetu Martin-Luther Winterberg u njemačkom gradu Halle. Sama riječ COLOSS predstavlja skraćenicu „prevencija gubitaka pčelinjih zajednica“, što najbolje ilustruje preokupaciju ovog projekta u četverogodišnjem trajanju. U radu ovog naučnog skupa učestvovala je i mr Violeta Santrač iz Veterinarskog instituta Republike Srpske „Dr Vaso Butozan“ iz Banja Luke.

Coloss je od evropskih dobio svjetske dimenzije i predstavlja globalno prihvaćenu mrežu istraživača kojima je cilj smanjenje gubitaka pčelinjih zajednica. Radni naslov i tematski moto konferencije u Halleu glasio je „Nove inforamcije o gubicima pčelinjih zajednica i faktori njihovog nastanka“. Ovom prilikom predstavljen je rad grupe autora u kome su obrađeni rezulatati četverogodišnjih ispitivanja gubitaka pčelinjih zajednica u Bosni i Hercegovini. Prema tim podacima u Bosni i Hercegovini u sezoni 2008/2009 gubici su bili 10,23 odsto, naredne godine 8,6, a godinu dana kasnije 13,7 odsto. Međutim, u posljednjoj godini posmatranja 2011/2012 gubici su dostigli 20,23 odsto, dakle, izgubljena je svaka peta košnica. Autori rada u kojem su prezentirani ovi podaci su Violeta Santrač, dr Zlatko Tomljenović iz Zagreba, Ivana Tlak Gajger, takođe iz Zagreba i Radivoje Maksimović iz Trebinja.

Poslije ovog naučnog skupa na istom univerzitetu održana je Peta evropska konferencija o apidologiji na kojoj je takođe učestvovala mr Violeta Santrač. Bio je to najreferentniji skup koji svake druge godine okuplja naučnike iz različitih oblasti biologije Apida, mjesto komunikacije i uspostavljanja novih platformi za EU istraživanja koja su obuhvaćena aktivnostima i u postojećim projektima i međunarodnim mrežama istraživača BEEDOC, STEP i COLOSS.

Po riječima mr Violete Santrač Konferencija se odvijala kroz vrlo dobro uspostavljen sistem kvalitetnih plenarnih predavanja naučnika po pozivu i kroz tematski podijeljene simpozijume na kojima se prezentiraju nova naučna saznanja iz oblasti fiziologije, patologije, genomike, hemijske ekologije, neurobiologije, ponašanja i organizacije pčelinjih zajednica. Bogata poster selekcija slijedila je na kraju svakog radnog dana i po kvalitetu ničim nije zaostajala u odnosu na naučni i stručni nivo izabranih oblasti istraživanja. Bilo je izuzetno korisno imati privilegiju učešća na EurBee konferenciji koja je po broju i strukturi registrovanih učesnika odavno prevazišla samo evropski okvir prezentovanja.

S obzirom da nova saznanja nude i nove izazove, od velikog je značaaja da se na ovakvim naučnim skupovima pojavljuju i naučni radnici iz Republike Srpske.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*