Home » Pčelarstvo » Pčele u Francuskoj napravile plavi med

Pčele u Francuskoj napravile plavi med

Sa sajta www.suprs.info

Foto bbc.co.uk

Pčelari na sjeveroistoku Francuske bili su zatečeni kada su u svojim košnicama ugledali med plavičaste i zelene boje, javile su agencije.

Neobična pojava pripisuje se fabrici biogoriva u okolini mjesta Ribovila, u oblasti Alzas. Pretpostavlja se da su pčele jele ostatke šećera od čokolade „em and ems“.

Alzaška kompanija Agrivalor, koja prerađuje otpad iz fabrike čokolade „Mars“ u čijim otpacima su pčele našle šećer, saopštila je da žali zbog nastale situacije i da su preduzete mjere da se slična situacija više ne ponovi.

– Uočili smo problem istovremeno kada su to primijetili i pčelari. Brzo smo pokrenuli proceduru da to zaustavimo – izjavio je portparol kompanije Agrivalor Filip Mainar.

Kompanija, čije sjedište je oko 100 kilometara od Strazbura, saopštila je da će očistiti otpadne kontejnere i da će uskladištiti sav preostali otpad u zapečaćene kontejnere i hitno ih predavati.

Broj pčela u svijetu je posljednjih godina drastično opao. Oštra zima i prekomjerne padavine van uobičajene sezone uticali su da pčele ove godine u Velikoj Britaniji ne mogu da prikupe dovoljno polena. Zbog toga su pčelari morali da priskoče u pomoć i da im daju šećer u sirupu, kako ne bi ostali bez meda. Portparolka Britanskog udruženja pčelara  Džil Maklin izjavila je da su pčele dovoljno pametne da znaju „koji su najbolji izvori šećera, ukoliko u okolini ne postoji neki drugi“. Maklin kaže da je moguće da je obojeni šećer kontaminirao med. Isto tvrde i francuski pčelari, koji navode da neće moći da prodaju „plavi med“ na tržištu. Oni navode da, iako „plavičasto-zelena supstanca“ ukusom podsjeća na med, ona to ipak nije.

– Za mene to nije med i to ne može da se proda – izjavio je jedan lokalni pčelar.

Francuska je inače najveći proizvođač meda u Evropskoj uniji. Godišnje se u toj zemlji proizvodi 18.330 tona meda, iako je Francuska najpoznatija po proizvodnji vina. Samo u Alzasu ima oko 35.000 pčelarskih kolonija u kojima se proizvodi 1.000 tona meda godišnje.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. alo bre kakav ti je ovaj med? to ti je nesto kao plavi zec cudan zec. koliko kosta jedan kiligram the reklamiramo novi brend od kude Jevropu?

  2. lepe barve a ni naravni škoda..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*