Home » Pčelarstvo » Novi BH pčelar

Novi BH pčelar

Novi broj

Upravo je izašao najnoviji broj (26) magazina za pčelare, zdravlje i ekologiju “BH PČELAR”. Sadržaj je bogat i raznovrstan, kako sa stručnim tako i informativnim prilozima.

U obilju tema pažnju čitalaca – pčelara svakako će privući prilog glavnog i odgovornog urednika Armina Aljovića u kojem francuski naučnik Džon Kefas upozorava pčelare da ne liječe pčelinje zajednice od varoe hemijskim sredstvima nego da proizvode pčele otporne na vaoru, kao što to on čini. Ovaj naučnik još od 1999. godine ne tretira pčelinje zajednice nego proizvodi pčele otporne na ovog opasnog napasnika!

Alergiju na pčelinji ubod moguće je liječiti i u Bosni i Hercegovini. Kao primjer navodi se slučaj Smiljane Vujković iz sela Babići kod Prijedora koja se izliječila i kod koje je terapija hiposeriziblicacije bila stoprocentno efikasna. O tome, takođe, piše „BH PČELAR”.

Tu je i zanimljiva priča o Dragomiru Kovačeviću iz sela Ravnica kod Novog Grada koji proizvodi košnice po ISO standardu, a tu su i ostali zanimljivi prilozi, kao:

• Tehnologija proizvodnje propolis kapi, autor Rašid Zorlak,
• Stiže novembar – jeste li kupili „oksal”? (Za one koji još uvijek nisu sigurni da sami pripreme oksalnu kiselinu, zadruga APIMED obezbijedila je gotov rastvor spreman za upotrebu u samo nekoliko sekundi),
• Perga – izvor života mladih pčela, autor Đoko Zečević,
• Informacije sa pčelarskih sajmova u Tešnju, Sarajevu, Prijedoru i Brčkom,
• Prilog o problemima pčelinjaka u naseljenim mjestima pod naslovom “Pčele ponekad sakupljaju i otpad”,
• Medom protiv AIDS-a, prilog iz Ugande,
Avdo Duranović, najveći konjički pčelar govori o svojoj tehnologiji pčelarenja,
• Pčelinjak je idealno radno mjesto za ženu, iskustva pčelarke Snježane Rašević iz sarajevskog naselja Mirkovići, a Adisa Tufo iz Sarajeva ne misli da je pčelarstvo muški posao i u opširnom prilogu ističe da je ljubav prema pčelama urezana u njenim genima,
• Češljevi za leta bh. proizvodnje olakšat će pčelarima diljem svijeta, iskustva inovatora Midhata Hrustića,
• Pčelar sa 80.000 košnica, prilog o američkom pčelaru Ričardu Adiju, najvećem proizvođaču meda na svijetu.

Facebook Komentari

One comment

  1. vidoja gorgeski

    Postovani,
    Ja sam Vidoja iz Makedonija i sam pcelar.imam oko 50 drustva i bi hteo da saracujem sa vama u oblasti pcelarstva.U koliko postoi takva mogucnost molim Vas da me obavestite preko moje mel adrese.
    s postovanjem ,
    vidoja1

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*