Home » Lov » U septembru lov na divlje guske

U septembru lov na divlje guske

Ništa bez zaklona

Divlje guske

Od 16. septembra počinje lov na divlje guske u Republici Srpskoj. Loviti i uloviti ovu izuzetno opreznu pticu pravi je lovački užitak. U pitanju je veoma lukava i nepredvidiva pernata divljač. Jednog jutra čitavo jato se na|e na nekom polju pored rijeke. Sutradan se lovci smjeste u zasjedu prije svitanja, čekaju i čekaju, a one se uopšte ne pojave!? Kada su jutra maglovita desi se da jato divljih gusaka sleti u blizini grupe lovaca, koji love fazane i/ili zečeve, ali odmah uzlete, uz veliku graju i graktanje.

       Divlje guske se mogu loviti na više načina, ali, tvrde iskusni lovci, najefikasniji je lov dočekom. Lovcima se preporučuje čekanje u poljima sa ostacima poljoprivrednih usjeva ili poraslim ozimim usjevima. Tu se, prije svega, misli na uljanu repicu, koja se najranije sije. Divlje guske se hrane svaki dan, dosta su proždrljive, i tu je velika šansa lovaca. Treba se smejstiti u dobro pripremljen zaklon, najbolje po maglovitom danu, u blizini polja sa kukuruzovinom, uljanom repicom ili nekim drugim poraslim ozimim usjevom. Nekada i čekanje pored pored njive sa zasijanim krmnim biljem, posebno lucerkom, može da se isplati.

       Pripremanje zaklona treba obaviti imajući u vidu da divlje guske imaju odličnu moć zapažanja. One brzo i lako primjećuju sve promjene na parcelama gdje traže hranu. Zaklon ne traba da bude nešto posebno, najbolje i najjednostavnije je improvizovati nešto na parceli sa neuklonjenom kukuruzovinom. Ali, mora se voditi računa o činjenici da lovac cijelo vrijeme čekanja mora da sjedi pa lako može da se prehladi. Ustaje tek kada treba pucati. Dobro je ponijeti termos sa toplom kafom ili čajem (nikako sa kuvanom rakijom, jer alkohol skuplja krvne sudove i njegovo zagrijavanje je samo varka).

       Hladnoća, magla i vjetar su najpovoljnije vrijeme za lov divljih gusaka. Tada se ove ptice spuštaju nisko pa ih je lakše loviti pretraživanjem. Najbolje je praviti krugove po poljoprivrednim površinama pored vodotoka, bara, starača i sl. i osluškivati guske koje lete i pri tome se kroz maglu čuje njihovo karakteristično gakanje.

       Kada je riječ o izboru municije, pravi izbor za lov na divlje guske su meci sa sačmom šesticom (četiri milimetra) i punjenje od 36 do 40 grama. Griješe lovci koji se opredijele za upotrebu krupne sačme, nule, duple nule, dvojke i sl.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*