Home » Aktuelnosti » Regresirano mineralno đubrivo

Regresirano mineralno đubrivo

Akcenti sa Poljoprivrednog sajma u Bijeljini

Aleksandar Džombić

– Mi smo prepoznali značaj Semberije za agrar Republike Srpske i kroz subvencije joj dajemo podršku. Preko 20 odsto sredstava koja odvajamo iz republičkog budžeta za poljoprivredu stiže u Semberiju.

Od velikog je značaja da se poljoprivredni proizvođači okupljaju na ovakvim sajmovima i razmjenjuju mišljenja i iskustva i proširuju saznanja o novim tehnologijama kako bi se osposobili da budu konkurentni na domaćem i svjetskom tržištu.
Što se tiče Vlade i Ministarstva poljoprivrede stojimo potpuno na raspolaganju poljoprivrednim proizvođačima i njihovim udruženjima. Spremni smo da razgovaramo o svim važnim dokumentima, koje treba da donosimo. Kao i do sada, i ubuduće ćemo imati korektan i partnerski odnos u kontekstu poboljšanja ambijenta i stvaranja uslova za poljoprivrednu proizvodnju.

Počeli smo sa realizacijom strateških projekata infrastrukture u poljoprivredi. Tu, prije svega, mislim na projekat sistema odbrane od poplava za šta je kod Evropske banke za razvoj obezbijeđeno 96 miliona evra i projekat irigacionih sistema, kako bismo povećali površine koje se navodnjavaju. To poljoprivredni sami ne bi mogli da izfinansiraju pa je to dužnost Republike. Tražimo učešće i lokalnih zajednica kako bi projekti bili efikasniji.

Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade Republike Srpske

*******************

* Iz godine u godinu sve je bolja organizacija i sve je veća posjeta na bijeljinskom sajmu poljoprivrede, iako su iz godine u godinu sve teži uslovi privređivanja u poljoprivredi. Sve što se dešavalo na globalnom nivou, nije zaobišlo ni Republiku Srpsku. To nije obeshrabrilo proizvođače i druge poslovne ljude da dođu na sajam.

Vlada Republike Srpske će prilikom izrade plana korišćenja podsticaja u sljedećoj godini odmah na početku godine predviditi odgovarajući nivo sredstava kako bismo obezbijedili regresirano minerlano djubrivo i olakšali uslove poljoprivrednicima koji su, svijesni smo, u ozbiljnim teškoćama.

Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske

* Drago mi je da sam ovdje na sajmu u Bijeljini jer je jedna češka firma potpisala važan ugovor o poslovnoj saradnji sa jednom firmom iz Bijeljine. Lokalna firma će po licenci češke firme po novim tehnologijama proizvoditi opremu za štale. Mislim da ovdje u Semberiji postoji ogroman potencijal. Potpisani ugovor omogućava da se proizvodi iz Bijeljine izvoze u zemlje okruženja, recimo u Srbiju, Hrvatsku i druge države regiona tako da je ovo prenos tehnologije koja je stoprocentno usklađena sa standardima Evropske unije. Na taj način pomažemo razvoj poljoprivrede u regiji.

Tomaš Szunyog, ambasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini

* Zahvaljujem se izlagačima koji su u ovako ekonomski i u svakom drugom pogledu teškom vremenu našli snage da se pojave na ovoj sajamskoj manifestaciji. Ono što smo ovdje vidjeli i čuli vrlo jasno ilustruje činjenicu da je poljoprrivredi i poljoprivrednim proizvođačima potrebna pomoć od svih institucija, a, naravno, znaju se nadležnosti. Ono što moramo promijeniti je da neke stvari moramo raditi prije, a ne da se bavimo posljedicama. Prije svega, mislim da poljoprivrednicima treba pomoći na ublažavanju teških nepogoda, zaštitom od suše kao što je bila ovogodišnja ili prethodnih godina, ali i od poplava. To su strateški poslovi koje moraju uraditi Vlada i Ministarstvo poljoprivrede. Mi smo kao jedinica lokalne samouprave jedini u Republici Srpskoj osnovali Agrarni fond. Poljoprivrednicima moramo pomoći jer je naš strateški cilj proizvodnja zdrave hrane.

Mićo Mićić, v. d. gradonačelnika Bijeljine

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*