Home » Razno » Nosilac ordena otadžbinskog rata SSSR

Nosilac ordena otadžbinskog rata SSSR

Junakinja iz Velike Obarske

Orden

Nedavno se u Bijeljini pojavila zanimljiva knjiga pod naslovom “Žene u istoriji Semberije”, čiji je autor Tanja Lazić, kustos Muzeja Semberije iz Bijeljine. U pitanju je djelo koje na veoma prihvatljiv način govori o emancipaji žena semberskog kraja. Na stranicama ove knjige našli su se prilozi o ženama ratnicima, naučnim radnicima, umjetnicima, ljekarima, prosvjetnim radnicima… Svoje mjesto među ženama kojima se Semberija ponosi dobila je i Anđa Radovanović, seoska domaćica iz Velike Obarske.

Tekst o ovoj hrabroj i plemenitoj ženi (rođena 1919. umrla 2005. godine) prenosimo u cijelosti.

——————

Iako samo seoska domaćica iz Velike Obarske sa brigom za porodicu i imanje poslije odvođenja supruga u zarobljeništvo u Njemačku, Anđa Radovanović bez obzira na opasnost, tokom drugog svjetkog rata pomaže oslobodilački pokret. Kada je avion Crvene armije 2. marta 1945. godine bio oboren u blizini sela, sticaj okolnosti je preživjelu dvojicu članova posade doveo do Anđine kuće. Kako je i ranije sakrivala partizanske borce, nije se dvoumila da pruži pomoć ugroženim Rusima. U bazi u zemlji u koju ih je smjestila, piloti su provodili dane, a noću kratko izlazili tek da udahnu vazduh. I tako dvadeset osam dana, dok nije organizovano njihovo prebacivanje među partizane.

Rat je uskoro bio završen, godine su prolazile, ali priča o Anđinom podvigu se pamtila. Godine 1961. ukazom Predsjednika FNRJ Josipa Broza Tita dodijeljena joj je Medalja zasluga za narod. Sergej Ustinov, jedan od dvojice preživjelih pilota, 1979. godine dolazi iz dalekog Dušanbea u Tadžikistanu da obiđe porodicu koja mu je pružila sigurno utočište tokom ratne epizode u Semberiji.

Pomoć Anđe Radovanović i drugih Semberaca pilotima Crvene armije nije zaboravila ni Sovjetska Rusija. Ukazom predsjednika SSSR-a Mihaila Gorbačova 1990. godine, Anđa Radovanović iz Velike Obarske i Ruža Maksimović iz Dvorova odlikovane su Ordenom otadžbinskog rata SSSR-a za spasavanje dvojice sovjetkih vojnika. Povodom dodjele visokog vojnog priznanja upriličena je svečanost u Ruskoj ambasadi u Beogradu.

Za Anđu Radovanović, skromnu i otresitu ženu iz Velike Obarske, najveća nagrada je bio ponovni susret sa pilotima koje je spasila, Aleksejom Pirgovim i Sergejom Ustinovim.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*