Home » Razno » Jači od suše

Jači od suše

Jedanaesti međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2012” u Bijeljini

Premijer Džombić

Jedanaesti međunarodni poljoprivredni sajam „Interagro 2012”, koji se održava na prostoru Agrotržnog centra „Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini, svečano je otvorio Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade Republike Srpske. Sajam će trajati od 19. do 22. septembra, a okupio je 140 izlagača iz Austrije, Italije Češke, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Organizator ove sajamske manifestacije na 2.000 metara kvardatih zatvorenog i 3.000 kvadratnih metara otvorenog izložbenog prostora je Akcionarsko drušruštvo „Grad” iz Bijeljine, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Administrativna služba opštine Bijeljina. Generalni sponzor je Bobar grupa, a zlatni sponzor Komercijalna banka Banja Luka.

Izlagače i brojne goste, među kojima je bio i gospodin Tomaš Szunyog, amabasador Češke Republike u Bosni i Hercegovini, pozdravio je Miladin Gavrić, direktor AD „Grad”, a zatim u ime grada domaćina Mićo Mićić, načelnik opštine Bijeljina. Potom su govorili Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Aleksandar Džombić, predsjednik Vlade RS, koji je ovu sajamsku manifestaciju proglasio otvorenom.

– Mi smo prepoznali značaj Semberije za agrar Republike Srpske i kroz subvencije i na druge načine dajemo podršku njenom razvoju. Od ukupnih sredstava koja se iz republičkog budžeta izdvajaju za subvencije u poljoprivredi 20 odsto ide poljoprivrednim proizvođačima iz Semberije. Od velikog je značaja da se na jednoj ovakvoj sajamskoj manifestaciji razmjewuju iskustva i mišljenja i prezentiraju najnovija tehnološka dostignuća u poljoprivredi. Na taj način naši poljoprivredni proizvođači će biti konkurentniji kako na domaćem tako i na stranom tržištu – istakao je premijer Džombić.

Opšti utisak koji se može ponijeti sa sajma u Bijeljini je da je suša nanijele velike štete poljoprivredi cijele Republike Srpske pa i šire, ali izlagači su  nastupili u znaku one narodne „na muci se poznaju junaci” i izložili  proizvode vrhunskog kvaliteta tako da se zaista ima šta vidjeti. I ne samo vidjeti. Na sajmu će biti potpisano više poslovnih ugovora, a prvi je potpisan već prvog dana između češke firme Farmtek i bijeljinske kompanije Elvako, a odnosi se na poslovnu saradnju u proizvodnji opreme za stočarstvo.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*