Home » Aktuelnosti » Dobro došli na „Interagro 2012“

Dobro došli na „Interagro 2012“

U Bijeljini od 19. do 22. septembra

Interagro 2012.

Ovogodišnji Međunarodni poljoprivredni sajam “Interagro 2012”, jedanaest po redu, održaće se od 19. do 22. septembra na Agrotržnom centru “Knez Ivo od Semberije” u Bijeljini. Organizator je Akcionarsko društvo “Grad”, a pokrovitelji su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Administrativna služba grada Bijeljina. Generalni sponsor je “Bobar grupa”, a srebrni sponsor je Komercijalna banka a. d. Banja Luka. Ova sajamska manifestacija će se održati na dvije hiljade zatvorenog i tri hiljade otvorenog izložbenog prostora. Pripremama ruokovodi Organizacioni odbor na čijem čelu se nalazi Miroslav Milovanović, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Spisak izlagača koji su potvrdili učešće premašio je brojku 50 i s obzirom na navike nekih izlagača da se prijavljuju u posljednjem trenutku, s pravom se treba nadati da će broj izlagača biti preko ovog broja. Ove godine sajam će imati naglaženiju međunarodnu dimenziju jer će među izlagačima biti kompanije iz Italije, Austrije, Mađarske, Češke, Slovačke, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Crne Gore i, naravno, Bosne i Hercegovine.

I ove godine, očekuje se, posebnu pažnju će privući izložba stoke. Godinama je Poljoprivredno dobro „Semberija” iz Bijeljine ubjedljivo trijumfovalo na ovoj i sličnim sajamskim manifestacijama, ali u posljednje vrijeme sve je više privatnih farmi koje izlažu elitna grla i prijete da ugroze dominaciju „Semberije”, koja je još prije rata imala status Jugoslovenskog rasplodnog centra za simentalsko goveče i svinje rase landras. Kako će biti na ovogodišnjem sajmu u Bijeljini?

Tokom trajanja sajma održaće se brojni prateći sadržaji kao što su stručna predavanja, okrugli stolovi, prezentacije i sl.
Na konferenciji za štampu, koja je održana u okviru priprema za sajam, vršilac dužnost direktora „Grada” Miladin Gavrić naglasio je da pripreme dobro teku i da se očekuje da „Interagro 2012” i ove godine bude istinska smotra poljoprivrede i pratećih djelatnosti kao što su proizvodnja poljoprivredne mehanizacije i opreme, proizvodnja sjemenskog materijala, hemijskih sredstava za zaštitu bilja i dr.

Na konferenciji za štampu govorio je i Predrag Jović, načelnik za privredu i poljoprivredu opštine Bijeljina. Po njegoim riječima Bijeljina je stekla zavidno iskustvo u organizovanju sajamskih manifestaija kao što je međunarodni poljoprivredni sajam „Interagro”.

– Iako je stanje u poljoprivredi izuzetno teško zbog katastrofalne suše, ne smije se stati u razvoju. Proizvodnja zdrave hrane jedno je od dugoročnih streteških opredjeljenja, a ovakvi sajmovi su prilika uspostavljanje kontakta sa predstavnicima zemalja u regionu i šire, uključujući i one koje su već postale članice Evropske unije – naglasio je Jović.

On je informisao prisutne novinare o mogućnostima korišćenja sredstava iz pristupnih fondova Evropske unije i inicijativi za formiranje ruralnog parlamenta u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, što je već praksa u mnogim zemljama.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*