Home » Stočarstvo » Dan stočarstva

Dan stočarstva

Drugi dan Međunarodnog poljoprivrednog sajma u Bijeljini

Predavač dr Miloš Beuković

Drugi dan Jedanaestog međunarodnog poljoprivrednog sajma „Interagro 2012“ u Bijeljini bio je u znaku stočarstva. Posjetioci su kao i prvog dana mogli da pogledaju stočarsku izložbu, koja je bila bogatija i kvalitetnija od svih dosadašnjih.

Održana su i dva zanimljiva predavanja za stočare. Na temu „Do uspješnije proizvodnje i kvaliteta mlijeka“ govorio je Boriša Ivanić, diplimirani veterinar iz Veterinarskog zavoda „Teolab“ iz Dvorova kod Bijeljine, a druga tema je bila „Ishrana prasadi“. O njoj je govorio prof. dr Miloš Beuković sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Komisija za ocjenjivanje kvaliteta prilodne stoke izložene na ovoj sajamskoj manifestaciji saopštila je rezulate i tom prilikom dodijeljene su nagrade i druga priznanja najuspješnijim stočarima. Komisija je radila u sastavu: Velibor Todorović, doktor veterinarske medicine iz Veterinarske stanice u Bijeljini, dr Zoran Maletić iz Agencije za uzgoj i selekciju u stočarstvu Republike Srpske i Mile Novaković, dipl. inž, iz iste Agencije.

Pehar za priplodnu junicu šampionku sajma pripao je Milisavu Dubajuću iz Amajlija kod Bijeljine, a pehar za šampionsku kolekciju junica Vići Simiću iz Vršana kod Bijeljine. Zlatna medalju za najbolju junicu pripala je Poljoprivrednom dobru „Semberija“ iz Bijeljine, srebrna Ljubomiru Gajiću iz Crnjelova kod Bijeljine, a bronzana Muhamedu Muminoviću iz Janjara kod Ugljevika. Nagrade za izložena grla dobili su Mirza Hadžić i Husejin Hadžić, oba iz Janje.

Odgajivači ovaca su se predstavili u najboljem izdanju. Njihova grla su oduševila posjetioce sajma. Šampion sajma ove godine je ovan Nikole Miloševića iz Donje Čađavice kod Bijeljine, a šampionsku kolekciju priplodnih ovaca imao je Cvijetin Bijelić iz Suvog Polja kod Bijeljine. Zlatna medalja za kolekciju priplodnih ovaca pripala je Bošku Piliću iz Broca kod Bijeljine, srebrna Vojinu Đuriću iz Šekovića, a bronzana Ekremu Dudiću iz Male Daljegošće kod Srebrenice. Nagrade za izložena grla dobili su Predrag Jevtić iz Skelana kod Srebrenice, Edhem Omerović iz Male Daljegošće, Veterinarski zavod „Teolab“ iz Dvorova kod Bijeljine i DOO „Globus“ takođe iz Dvorova kod Bijeljine.

Odgajivači svinja su zaista osvjetlali obraz. Izložena grla nisu mogla ostaviti ravnodušnim ni najprobirljivije posjetioce sajma. Pehar za šampiona sajma pripao je nerastu Žike Bakajlića iz Gornje Čađavice kod Bijeljine, a za šampionsku kolekciju nazimica Miodragu Pravdiću iz Broca. Zlatnu medalju za kolekciju nazimica dobio je Jovica Novaković iz Velike Obarske kod Bijeljine, srebrnu Radovan Ivanišević iz Ostojićeva kod Bijeljine, a bronzanu Vojin Đurić iz Šekovića.

Nagrađena je i kolekcija ukarasne živine poznatog odgajivača Bore Simića iz Kojčinovca kod Bijeljine.

Priznanja je uručio Miladin Gavrić, direktor Akcionarskog društva „Grad“, organizatora sajma.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. koliki je posticaj za ovce i krave posto sam ja mali poocetkik u povljoprivredi pa bi zelijeo da pravim malu farmu KRAVA BIKOLA I OVACA molijo bih to prije da mi odgovorite moj broj mobilnog 065 335 560

  2. JA SAM DARKO STEVANOVIC IZ SUVOG POLJA KOD BIJELJINE AKO BIH MINISTARSTVO MOGLO DA MI POMOGNE DALI U NOVCU DALI U POVLJOPRIVREDNOM MEHANIZACIJOM MOJ BROJ MOBILNOG TELEGONA 065 335 560

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*