Home » Voćarstvo » Limun

Limun

Lijep i zdrav

Plodove po pravilu donose samo biljke odrasle samo iz reznica. Sijanje sjemenki se ipak isplati, jer ćete u svakom slučaju dobiti lijepu dekorativnu biljku.

Sjemenke iz voća operite i ostavite nekoliko dana da se osuše na vazduhu, zatim ih posijete pojedinačno u lončiće sa tresetnom zemljom ili natopljene tresetne “tablete” i održavajte im umjerenu vlažnost. Mlade biljčice kasnije zajedno sa tresetom ili “tabletom” posadite u veće cvjetne posude.

Zalivanje i đubrenje

Tek proklijale i mlade biljčice zalivajte vrlo pažljivo. Starije biljke ljeti zalivajte obilnije, ali pazite da se voda ne zadržava duže oko korijena, dakle, odlijte je ako se skupi u tacni saksije. Upotrijebite uvijek meku odstajalu vodu (prokuvanu i ohlađenu). U razdoblju od aprila do jula prehranjivati biljku jednom nedeljno. Zimi na hladnom mjestu zalijevanje znatno umanjite, a prihranjujte tek svakih sest do osam dana.

Svjetlost i toplota

Uopšteno limun ljeti traži obilje sunca i toplote. Najbolje će u to vrijeme uspijevati na zaštićenom mjestu u bašti ili na balkonu. Ako se ova biljka drži u sobi treba je staviti na južni prozor, ali je za vrijeme podnevne žege zakloniti. U zimskim mjesecima osigurajte limunu neko mjesto sa temperaturom između pet i osam stepeni. Važno je pri tom da je mjesto svijetlo, ali ne sunčano.

Zemlja i presađivanje

Limun najbolje uspijeva u ilovasto-humusnoj zemlji, neutralno ili lagano kisele reakcije. Mlade biljke presaditi svake dvije do tri godine, u svježu zemlju i nešto veću cvijetnu posudu. Starije biljke je dovoljno presaditi svakih pet godina. Da limun ne bi postao prevelik, važno je pravovremeno ih orezivati, jer to će povoljno uticati na njihov rast, osim što će se stabla razgranati, postaće zbijena i gusta.

Facebook Komentari

One comment

  1. svida mi se predivno.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*