Home » Razno » Kup Zadrugara V – Uspomene iz Crkvine

Kup Zadrugara V – Uspomene iz Crkvine

Podsjećanje na finale 1965. godine

Izlazak ekipa

Iz Modriče nam se javio profesor Anđelko Starčević, koji piše:

– Izuzetno mi je drago da na vašem portalu evocirate uspomene na Kup „Zadrugara”. U prilogu vam šaljem članak i fotografije sa finalne utakmice Kupa „Zadrugara” iz 1965. godine.

Najsrdačnije se zahvaljujemo profesoru Starčeviću i njegov prilog objavljujemo bez bilo kakvih ispravki i redakcijskog dotjerivanja. Pozivamo i druge prijatelje fudbala iz Posavine, Semberije i Slavonije da nam šalju slične materijale, kako bi ovaj feljton bio  sveobuhvatniji.

Четврто издање КУП-а Задругара, које је одиграно 1965. године, завршено је тријумфом Јединства из Црквине. Тако је прекинута трогодишња доминација Граничара из Брезовог Поља. Последња препрека на путу до финала, екипи из Црквине, била је Слога из Пруда. Након два, изузетно квалитетна меча (2:2, 3:1), популарни “лабудови” су  елиминисали великог ривала.

Detalj sa finalne utakmice

У финалној утакмици, одиграној у Црквини, Јединство је побиједило Пролетер из Дворова резултатом 2:1. Стријелци за Јединство били су  Марко Б. Михаљчић и Јозо Јелавић. У самом финишу утакмице голман Јединства Ранко Поповић одбранио је казнени ударац. Финалну утакмицу, која је одиграна у прелијепом фудбалском амбијенту посматро је велики број  љубитеља фудбала из Посавине и Семберије.

Ово је за фудбалере Јединства била најуспјешнија такмичарска сезона од оснивања 1947. године, па до избијања грађанског рата у Босни и Херцеговини 1992. године. Само један мјесец прије тријумфа у КУП-у Задругара црквински “лабудови” су постали прваци Брчанског подсавеза и тако изборили квалификације за улазак у Тузлански међуподсавез.

Играчки кадар Јединства сачињавали су: Ранко Поповић, Мићо Вуковић, Милан Бурић, Симо Марјановић, Ацо Ристић, Милован Дујковић, Саво Поповић, Стојан Ћулаповић, Марко Б. Михаљчић, Мићо Лукић, Јозо Јелавић, Васо Симендић, Анто Јелавић, Мићо Митровић, Ивша Сенић, Госто Столић, Марко Столић..

Велику подршку имали су од Управе клуба у којој су били Тино Поповић, Спасоје Маслић, Саво Столић, Саво Ружић…

Prof Anđelko Starčević, Modriča

Na slici sa peharom sтоје: Анто Јелавић, Ацо Ристић, Мићо Лукић, Саво Поповић, Мићо Митровић, Ивша Сенић, Симо Марјановић. čуче: Стојан Ћулаповић, Ранко Поповић, Васо Симендић, Јозо Јелавић, Милован Дујковић, Мићо Вуковић. На слици недостаје Марко Б. Михаљчић.

Akter finala Milovan Dujković

Akter utakmice Vaso Simendić

Ekipa Jedinstva sa peharom

Kapiten Vaso Simendić prima pehar

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*