Home » Voćarstvo » Kada brati bostan

Kada brati bostan

Avgust u bostaništu

Lubenica

Pošto su osjetljive na pritisak, dinje i pri slabijem nagnječenju trunu i propadaju. Zato se slažu u kontejnere ili drugu “ambalažu”, a samo sorte tvrdih plodova, kao što je “medna rosa”, mogu se prevoziti rasute. Za duže relacije pogodni su kamioni-hladnjače ili vagoni u kojima je moguće održati temperature oko nule, najviše do jednog stepena.

Bostan je prvenstveno namijenjen za svježu potrošnju i rijetko se skladišti. Najpovoljnija temperature za čuvanje lubenica je deset stepeni, a vlažnost vazduha 80 – 95 procenata. Niže temperature nepovoljno utiču na ukus i spoljašnji izgled. Plodovi mogu nedjelju-dvije biti u prohladnim, promajnim prostorijama zaklonjeni od direktnih sunčevih zraka. Za duže čuvanje neophodna su skladišta u kojima se regulišu temperatura i vlažnost vazduha. Kvalitet bolje zadržavaju selekcije deblje kore, kao što je “krimson svit”.

Dinje se privremeno mogu čuvati na temperature 10-12 stepeni i relativnoj vlažnosti vazduha 75 – 85 procenata. Za duži period potrebna su skladišta u kojima je temperatura oko jedan stepen, a vazdušna vlaga 70 – 80 posto.

Postoje i sorte čiji su plodovi pogodni za zamrzavanje. Pitanje je samo koliko se to isplati i da li su nakon odmrzavanja plodovi ukusni kao svježi.

Lubenica – povrće ili voće

Postoje mnoge zablude da je lubenica voće, jer se koristi najčešće kao poslastica. Jednostavno pravilo koje govori da se radi o povrću je to što se radi o plodu jednogodišnje biljke, što je pravilo povrća. Svi plodovi koji se koriste kao hrana i koji se moraju saditi svake godine su povrće. Voće je plod višegodišnjih biljaka, koje se ne mora saditi svake godine. To je elementarna razlika između voća i povrća, uz činjenicu da je lubenica samo jedna vrsta tikve koja je u svakom slučaju povrće.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*