Home » Razno » Sto godine osnovne škole

Sto godine osnovne škole

Lijepa tema iz semberskog sela Ostojićeva

Veliki jubilej

Pred porotom čitalaca nedano se našla zanimljiva monografija “100 godina škole u Ostojićevu” autora mr Dušana Nikolića. Knjiga mala, ali zlata vrijedna. Između njenih korica stalo je toliko podataka i činjenica da predstavlja pravo bogatstvo ne samo ovog sela, nego i cijelog semberskog kraja. Autor, bivši učenik ove škole,  je podsjetio na vrijeme kroz koje su ovo selo i škola prošli, od otvaranja škole do danas. U pitanju je pasionirani sakupljač istorijske građe semberskog kraja. Godine 1995. napisao je monografiju svog rodnog sela. Bavi se istraživanjem “a sve u cilju da nam se ne zatru tragovi na ovim prostorima i sačuva naša prošlost”.

– Cilj ove Monografije je da sačuva naše kulturno, istorijsko i duhovno nasleđe, i da se sačuvaju od zaborava imena naših dobrih učitelja koji su opismenjavali i obrazovali naše pretke, nas i našu djecu i izvodili ih na pravi put u život. Isto tako, da se ne zaborave đaci koji su prošli kroz ovu školu, a kasnije završili više škole i stekli visoko obrazovanje i kroz rad veliki ugled u sredinama u kojima su radili – ističe autur u uvodniku Monografije.

Osnovna škola u Ostojićevu (ranije se ovo selo zvalo Svinjarevac) počela je s radom 1912. godine. U školsku 1912/13 godinu upisali su se: Ivan Pavlović, Velimir Pavlović, Kićan Božić, Lazar Jovanović, Ilinka Kandić, Dušan Kandić, Simo Krstić, Milan Matić, Ružica Matković, Julka Milosavljević, Jeremija Mlađenović,  Jelisija Nedić, Milan Nikolić, Obrad Nikolić, Mihajlo Perić, Petar Perić, Jeremija Petković, Mara Petković, Danica Račanović, Petar Račanović…

Svakako je vrijedan podatak da su zemlište za izgradnju školske zgrade na najljepšem mjestu u selu poklonili supružnici Mitra i Živan Matković. Selo je te 1912. godine imalo, prema zavničnom državnom popisu, 92 domaćinstva sa 636 stanovnika. Pored djece iz ovog sela u novoj školi učili su prva slova djevojčice i dječaci iz zaseoka Gumništa i Marići te iz dijela Gornjeg Broca. Hroničari su zapisali da je prvi vjeroučitelj bio Cvijetin Šović, koji je na nastavu dolazio na bijelom konju!

Sto godina kasnije u prvi razred  upisano je pet prvačića. To su: Tatjana Nikolić, Lazar Stević, Dejan Krstić, Jovana Perić i Jelena Mojtanović. U školi je ukupno 19 đaka. Prema posljednjem popisu selo ima 222 domaćinstva.

Jedan od recenzenata književnik Tihomir Nestorović za Monografiju Osnovne škole u Ostojićevu kaže:

– Da je sve ono što je do sada napisano o Semberiji i Sembercima veliki mozaik, onda je ovo djelo Dušana Nikolića najsjajnija pločica u njemu, jer je monografija o maloj osnovnoj školi ujedno i pripovijedanje o životu cijele ravnice, ali i planine Majevice, te o istorijskim i drugim prilikama u minulih stotinu godina i šire od ovih prostora. Ni jedan čitalac ovog djela ne može ostati ravnodušan, tim prije što će lako shvatiti da je autor u prvi plan svoga pripovijedanja izvukao ljude i njihove sudbine u raznim epohama. To je baš ono što daje još veći sjaj maloj, do sada nedostajućoj, pločici u mozaiku svih priča o rodnoj ravnici.

Opšti zaključak je – Semberija je dobila vrijedno djelo, koje će generacije koje dolazi citirati i s razlogom mu se vraćati.

Facebook Komentari

One comment

  1. nada /petricevic /sasa

    Zelela bi da nabavin ovu knjigu .U Ostojicevu sam zavrsila osnovnu skolu skolske 1960/1961 ,Njlepse dane i druzenja su mi ostala u Ostojicevu 1964 god sam se odselila .Ostojicevo nikad nisam zaboravila Razredni staresina mi je bio Rakin Dragoljub,Rado gledam slike prezentirane na sajtu ali nemogu da procenim u kom delu se nalaze Svaka pohvala uredniku ovog sajta,Pozdrav svim Ostojicevcanima,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*