Home » Razno » Prvi pobjednik – Graničar iz Brezovog Polja

Prvi pobjednik – Graničar iz Brezovog Polja

Kup Zadrugara III

FK Graničar

Prvi pobjednik Kupa „Zadrugara“ bio je Fudbalski klub „Graničar“ iz Brezovog Polja kod Brčkog. Bilo je to u ljeto 1962. godine. Ustvari, ovaj uzorni sportski kolektiv iz lijepog mjesta na obali Save bio je pobjednik i u naredna dva takmičenja pa mu je popularni trofej pripao u trajno vlasništvo.  Četvrti put kup „Zadrugara“ fudbaleri „Graničara“ osvojili su 1970. godine. Nijednom drugom seoskom fudbalskom klubu sa područja Posavine i Semberije nije pošlo za rukom da četiri puta osvoje ovaj trofej.

Godine 1962. igrale su se, ustvari, dvije finalne utakmice. U prvoj su fudbaleri iz Brezovog Polja bili bolji od Posavca iz Ugljare i pobijedili su rezultatom 1:0. U revanš susretu Brezopoljci su trijumfovali istim rezultatom i njima je pripao Kup „Zadrugara“. U oba susreta strelac je bio Arifović. Finale je sudio poznati fudbalski sudija i funkcioner Međuopštinskog fudbalskog saveza Brčko Sabrija Abadžić. Tada je bio republički sudija, a kasnije će dospjeti i na listu saveznih fudbalskih sudija Jugoslavije.

Fudbaleri iz Brezovog Polja su pobijedili u konkurenciji 50-tak fudbalskih klubova sa područja Bijeljine, Ugljevika, Lopara, Brčkog, Bosanskog Šamca, Orašja i Gradačca. U okviru takmičenja za Kup „Zadrugara“ te 1962. godine odigrana je 81 utakmica, a sve susrete posmatralo je oko 45.000 gledalaca.

– Od prvog dana, od prve utakmice, ovo nogometanje uvijek je bilo i nešto više od pukog loptanja. Za ekipe učesnike ono je bila prilika da među sebi jednako jakim klubovima, izvan opštinskih liga i granica, ogledaju znanje i snagu, i ako je moguće domognu se pobjedničkog trofeja. Za navijače je ovo takmičenje bilo i ostalo ispit vjernosti svome klubu. Na tom ispitu oni nisu gotovo nikad pali. Na samom igralištu, uz njega gradila su se mnoga sportska i ona obična ljudska prijateljstva i poznastva, zbližavala se sela, širio se značaj i uloga sporta u njima – pisao je svojevremeno novinar lista „Zadrugar“ i utemeljivač ovog takmičenja Nijaz Abadžić.

Nije to bilo sluačljno da prvi Kup „Zadrugara“ ode u Brezovo Polje. Jer, Fudbalski klub „Graničar“ je klub sa izuzetnom tradicijom. Osnovan je 1921. godine.   Mještani Brezovog Polja su uvijek voljeli svoj klub. I to neizmjerno. Naprosto, živjeli su za njega, radovali se i tugovali s njim. Uostalom, koje se još selo može pohvaliti fudbalskim klubom koji ima tradiciju dužu od 90 godina. Ovdje su igraču uvijek znali da daju lekciju iz borbenosti, tehnike, taktike, ali što je najvažnije, da uče mlade kako se bori i zalaže za boje svog kluba. To se nebrojeno puta pokazali. U ovom selu na obali Save ponikli su mnogi vrsni igrači. Neki od njih igrali su u daleko većim klubovima širom Jugoslavije.

Najkraće rečeno – Fudbalski klub „Graničar“ iz Brezovo Polja ima razloga da se ponosi svojom istorijom. Bar jedna njena stranica treba da bude odvojena za takmičenje u Kupu „Zadrugara“.

U sljedećem nastavku: Sjećanje na Dragoljuba Božića iz Broca.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. POZNATI MI OVI MOMCI SA SLIKE….NE MOGU SE SJETIT SAD….AHA PA TO JE NAJBOLJA POSTAVA GRANICARA…

  2. Moji fudbaleri ,procitajte ovaj tekst , posebno na jednu recenicu Ovdje su uvijek igraci znali da daju lekciju iz borbenosti , tehnike , taktile , ali sto je najvaznije da uce mlade kako se bori i zalaze zza boje kluba.To je uvijek krasilo igrace Granicara .

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*