Home » Aktuelnosti » Priznanja uspješnim poljoprivrednicima

Priznanja uspješnim poljoprivrednicima

U Bratuncu

Grad domaćin

U Bratuncu je održan Sedmi međunarodni poljoprivredni sajam “Dani maline Bratunac 2012” na kojem se pojavilo preko 70 izlagača iz Srbije i oba bosanskohercegovačka entiteta. Organizator je bila Administrativna služba opštine Bratunac uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Ambasade Kraljevine Holandije. U okviru pratećih sajamskih manifestacija održana su stručna predavanja, a bilo je i sadržaja iz oblasti kulture, muzike i sporta. Ova podrinjska opština se afirmisala kao veliki proizvođač malina. Ovdje se proizvede oko 2.500 tona ovog jagodičastog voća godišnje.

 Za promociju i podsticaj uzgoja malina dodijeljeno je priznanje Regionalnom udruženju malinara “Vilamet” iz Bratunca.  Udruženje žena „Priroda” iz Bratunca dobilo je priznanje za najkreativniji štand, a Udruženju žena „Maja” iz Kravice za najbolje uređen štand.

Dodijeljena su i pojedinačna priznanja. Za najbolje proizvođače jagodičastog voća priznanja su dobili: Dobrisav Blagojević iz Repovca, Ivan Stojanović iz Biljača i Milan Pajić iz Brezaka. Najbolji proizvođači drvenastog voća ove godine su: Milan Momčilović iz Bratunca, Samir Kapidžić iz Glogove i Predrag Ilić iz Podčauša. Uručena su i priznanja najboljim pčelarima. Ove godine to su: Savo Filipović iz Repovca, Dana Ješić iz Grabovačke Rijeke i Sulejman Ibrahimović iz Glogove.

U proizvodnji mlijeka najuspješnija je bila Katarina Petrović iz Bjelovca, a slijede je Muhamed Mehmedović iz Konjević Polja i Salih Ibišević iz Glogove.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*