Home » Propaganda » Prirodno sredstvo za dezinfekciju

Prirodno sredstvo za dezinfekciju

Lijepe vijesti iz bijeljinske firme „Kiko“

Kiko

Bijeljinska firma „Kiko“ se već okitili visokim priznanjima za inovacije i kvalitet, i to, čak,  i onim prestižnim međunarodnim. Inovatori ovog poslovnog društva, a posebno vlasnik Krsto Stojanović, inženjer sa dugogodišnjim iskustvom, pokazuju veliko interesovanje za inovacije i stalno se trude da ponude tržištu nešto novo i korisno.

Najnoviji proizvod iz ove inovatorske „radionice“ je prirodno sredstvo za dezinfekciju „Aromaqua 10“. Sa ovim proizvodom firma „Kiko“ se pojavila na InnoBiH konferenciji koja je početkom maja ove godine održana u Sarajevu. Samo tri inovacije su dobile zeleno svjetlo za ovaj skup koji su zajednički organizovali Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine i OECD Investment Compact za Jugoistočnu Evropu. Među njima je bio i organski proizvod za dezinfekciju iz Bijeljine. Da je u pitanju zaista vrijedna inovacije potvrdili su Veterinarski fakultet u Sarajevu i Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske.

O kakvom se inovativnom proizvodu radi?

U pitanju je ekološko sredstvo za dezinfekciju koje je stoprocentno prirodan proizvod bez bilo kakvih sintetičkih dodataka. Sastoji se od ekstrata mirisnog i ljekovitog bilja, ekstrata voća, ulja povrća, ulja uljarica… Po svom sastavu može se upotrebljavati u proizvodnji zdrave hrane, zadovoljavajući HACCP i HALAL standard. Proizvod je biorazgradiv u vodi, ne nagriza metal, plastiku, keramiku, redukuje i uklanja bakterije, uključujući i patogene vrste. Ima prijatan miris na biljke. Može se koristiti bez posebnih mjera zaštite, a u slučaju osjetljivosti, dovoljno je mjesto isprati vodom. „Aromaqua 10“ je namijena za upotrebu u stočarstvu, ekološkom stočarstvu za dezinfekciju prostora, opreme i transportnih sredstava, u proizvodnji hrane, za dezinfekciju proizvoda animalnog porijekla i slično. Može se primjenjivati u svim oblastima gdje postoji opasnost od zaraze bakterijama. Nadgradnja sredstva će se nasatviti u saradnji sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu i Veterinarskim zavodom „Teolab“ iz Bijeljine.

– Na vlastitoj inkubatorskoj stanici već duži vrmenski period vršimo dezinfekciju jaja, opreme i podova ovim inovativnim sredstvom – rekao nam je Krsto Stojanović, vlasnik firme „Kiko“. – Nabavka dodatne opreme za zaštitu nije poitrebna, niti posebne mjere opreza. Tretman nije usko vezan za određen prostor i dezinfekcija se može vršiti na drugom mjestu kao npr. pakirnicama, predvalionicima i sl. Ne zagađuje radnu i životnu okolinu, niti ugrožava zdravlje zaposlenih. Dezinfekciju priplodnih i konzumnih jaja vršimo sprejanjem ili potapanjem. Dezinfekciju prostora u valioniku vršimo sat vremena prije vađenja pilića. Vitalnost pilića u valioničkoj korpi je dokaz o neškodljivost sredstva.

Na farmama je često prisutan određen broj bakterija koje se nalaze na opremi, stelji, ljusci pa čak i u unutrašnjosti jaja. Veliki broj bakterija nalazi se na ljusci i u unutrašnjosti jaja, a često i one patogene, kao što su coli i salmonela. Razvoju bakterija pogoduje slabo zdravstveno stanje jata, loši ambijentalni uslovi, kontaminirana hrana i voda, neodgovarajuća i nedezinfikovana transportna sredstva i, naravno, ljudski faktor.  Tretiranje priplodnih jaja na inkubatorskim stanicama je zakonska obaveza, dok se konzumna jaja plasiraju na tržište bez prethodnog tretmana na bakterije. Novo sredstvo iz Bijeljine je zamjena za sintetička sredstva kao što su permagaganan i formalin.

Firma „Kiko“ ima inkubatorsku stanicu velikog kapaciteta i u njoj se već uveliko koristi novo sredstvo za prirodnu dezinfekciju.

A ko bi mogli biti potencijalni korisnici „Aromaqua 10“?

Pored proizvođača priplodnih i konzumnih jaja, to su proizvođači pilića, tovnih svinja i junadi, zatim prehrambena industrija (konditorska, mesna i mljekarstvo), proizvodnja hrane (restorani, škole, vrtići, kućna radinost), farmeri i firme čija je djelatnost DDD.

Strategijom izlaska na tržište predviđeno je da se plasiranje u početku obavlja na tržištu Bosne i Hercegovine, a povećanjem proizvodnje i na tržišta okruženja. Proizvod će prvo biti ponuđen „starim“ kupcima, dobavljačima priplodnih jaja koji bi proizvod nudili ostalim svojim kupcima, a uporedo će se tragati i za „novim“ kupcima. Posebna pažnja će se pokloniti istraživanju tržišta i plasmana proizvoda uz uključivanje naučnih institucija, organizaciju predavanja i prezentacija, medijsko i sajamsko predstavljanje.

S pravom se treba nadati da će ovo prirodno sredstvo za dezinfekciju priplodnih i konzumnih jaja naći široku primjenu i osvojiti tržište.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*