Home » Aktuelnosti » Najnoviji „Pčelarski kalendar“

Najnoviji „Pčelarski kalendar“

Uskoro

Pčelarski kalendar 2012/2013

Pred čitaocima se pojavio najnoviji “Pčelarski kalendar”, sedmi po redu, u izdanju Društva sa ograničenom odgovornošću za ekonomsku propaganda “BizNis klub” iz Bijeljine. Ovo izdanje je već uveliko našlo svoj put do čitalaca, prije svega pčelara iz Republike Srpske, ali i pčelara iz zemalja okruženja. A poneki primjerak zna stići čak do daleke Australije i Novog Zelanda.

Kao i ranijih godina ovo izdanje je realizoavno uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Saveza udruženja pčelara Republike Srpske.

Na pripremanju ovogodišnjeg „Pčelarskog kalendara” radilo je tridesetak autora, među kojima su istaknute ličnost iz oblasti poljoprivrednih i veterinarskih nauka. Međutim, u ovom izdanju je i više priloga iskusnih i uglednih pčelara, koji prenose svoja iskustva mladim pčelarima, ali i onim malo starijim.

„Pčelarski kalendar” objavljuje kalendarski i opšti dio, gdje se mogu pročitati zanimljivi prilozi o radovima na pčelinjaku po mjesecima. Tu je i poseban prilog o aktivnostima Saveza udruženja pčelara Republike Srpske, zatim kompletan tekst Pravilnika o načinu vođenja evidencije pčelara i pčelinjaka u Republici Srpskoj, pa prilog o kontroli kvaliteta i zdravstvene ispravnosti meda i drugi zanimljivi aktuelni prilozi.

U poglavlju „Gajenje pčela” pažnju čitalaca sigurno će privući zanimljiv tekst pod naslovom „Tipovi košnica – prednosti i mane” autora Dejana Kreculja. O smjeni generacija pčela pod naslovom „Ljetne i zimske pčele” veoma zanimljiv prilog pripremio je Sulejman Alijagić, a o pitanjima higijene na pčelinjaku Branko Končar. „Stvaranje jakih društava i suzbijanje rojidbenog nagona” je tema kojom se bavi poznati pčelar Milorad Čeko. Uz ove, tu je i čitav niz drugih priloga o gajenju pčela.

I ove godine nije izostalo poglavlje „Nauka i praksa”. U njemu je jedan broj priloga poznatnih svjetskih naučnika i stručnjaka iz evropskih i prekookeanskih zemalja, koji su učestvovali na beogradskom naučnom skupu „Apiekotek”, ali i drugi zanimljivi tekstovi kakav je onaj pod naslovom „Novo važno istraživanje o fumagilinu” dr med. Rodoljuba Živadinovića, te iskustva banjalučkog pčelara Ilije Zečevića o uzgoju matica na vlastitom pčelinjaku i drugi interesantni prilozi.

Zanimljiva su poglavlja o gajenju medonosnog bilja, zdravstvenoj zaštiti pčela i apiterapiji. U njima se kao autori pojavljuju ugledni naučnici prof. dr Zoran Stanimirović, doc. dr Nebojša Nedić, dr Dragan Panić i dr med. Verica Milojković pa pčelari praktičari kao što su Božo Kakuća, Rajko Radivojac, Stipe Matić, i drugi.

U informativnom dijelu „Pčelarski kalendar” objavljuje priloge iz Brčkog, Kneževa, Unsko-sanskog kantona, Lopara, Gradiške, Prijedora, Bijeljine te čitav niz priloga o pčelarstvu u svijetu.

Kao i ranijih godina pripremljen je kalendar pčelarskih sajmova i izložbi, pčelarstvo na internetu i obiman „Pčelarski adresar”. Teško je izabrati najinteresantnije od 145 priloga. Očigledno da je ovogodišnji „Pčelarski kalendar” bogatiji od svih dosadašnjih.

I da zaključimo sa jednim od više aforizama Živka Vujića, koji se pobrinuo da bude i malo humora u „Pčelarskom kalendaru”.

„I ćelija može biti slatka. Ona koju proizvode pčele!”

Facebook Komentari

7 komentara

 1. radomir ivanovic

  Kolika je cijena Vaseg pcelinjeg kalendara i kako se isti moze naruciti putem interneta. Unaprijed hvala. Srdacan pozdrav!

 2. Kalendar kosta:
  Za BiH 10 KM + postanski troskovi
  Za Srbiju 600 dinara (troskovi uracunati)

 3. Da li je moguće poslati Pčelarski kalendar u Sloveniju
  molim vas javite kako
  pozdrav iz Slovenije

 4. mene interesuje kako mogu traj kalendar.Moja adresa je Drago Simonović, Pčelarsko udruženje "Plav"-Plav Crna Gora.
  Možete poslati pouzećem.
  Pozdrav

 5. Nismo u mogućnosti da šaljemo naše izdanje “Pčelarski kalendar” zainteresovanim pčelarima iz Slovenije i Crne Gore. Razlozi su – visoke cijene poštanskih usluga i carinske procedure. Međutim, zainteresovani pčelari, među kojima i neki iz Australije, kupovali su “Pčelarski kalendar” posredstvom svojih rođaka ili prijatelja iz Bosne i Hercegovine ili Srbije.

 6. Da li se moze naruciti Pcelarski kalenadr za 2013 godinu za podrucje Srbije,koja je cena i na koji nacin.
  Hvala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*