Home » Voćarstvo » Dunja

Dunja

Dunja

Dunja je voćka toplog dana i prohladne noći, sa sumom godišnjih temperatura od 3000 do 4000. Rentabilno je za gajenje do 500m nadmorske visine.

Dunja podnosi nisku temperaturu od -27 do -30 stepeni Celzijusa. Gajena na blagim padinama izbjegava oštećenje cvijeta od mraza, jer kasno cvjeta, ali u dubodolinama i zatvorenim položajima može doći do oštećenja cvijeta i ploda od poznih slana.

Dunja zahtijeva toplija plodna, duboka, dovoljno propustljiva i umjerena vlažna zemljišta sa najviše osam procenata vlage. Obratno, ne prijaju joj suviše vlažna i hladna zemljišta sa nepropustljivim slojem koji duže zadržava vodu.

Na većim nadmorskim visinama plodovi dunje ne mogu da sazru i lošijeg su kvaliteta. Dunja u prosjeku živi 30-40 godina, mada su se pronalazili primjerci stari i po 70 godina. Najveći rod daje oko desete godine.

U svijetu se gaji manji broj sorti i hibrida dunja (oko 100), kao najbolje preporučuju se sledeće:

„Leskovačka“ sazrijeva tokom oktobra. Plod je krupan, jabučast, vrlo sočan, visokokvalitetan, dugo se čuva u običnim uslovima. Stablo je srednje bujno i rađa svake godine.

„Vranjska“ ili „dunjac“ sazrijeva u oktobru. Plod je vrlo krupan, kruškast, meso sunđerasto, brzo prozukne, osrednjeg kvaliteta. Stablo je bujno, otporno i vrlo rodno.

„Pazardžijska“ sazrijeva u oktobru. Plod je krupan, jabučastog oblika, meso čvrsto, sočno i nakiselo. Samoplodna je i vrlo rodna biljka.

Facebook Komentari

One comment

  1. Da dunja dve dunje posadih na jesen u bastu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*