Home » Stočarstvo » Trihineloza

Trihineloza

Oprez

Oboljenje izaziva parazit trihinela. Čovjek se može zaraziti unošenjem nedovoljno pečenog ili kuvanog svinjskog mesa ili mesnih prerađevina koje sadrže „banku“ trihinela. Parazit se stalno održava kod pacova i svinja, a rezervoar mogu biti i druge životinje kao pas, mačka, divlje svinje, vuk, lisica i jazavac. Što se tiče zaražavanja ljudi, način je sljedeći: nakon unošenja mesa koje sadrži žive učaurene larve trihinela, poslije 48 sati u tankom crijevu se larve oslobađaju opne i postaju sposobne za oplodnju. Nakon oplodnje mužjaci uginu, a ženke prodiru do tankog crijeva, gdje polažu žive larve, koje putem crijevnog zida prelaze u limfu i idu pravo ka desnom, a potom i u lijevo srce, da bi se putem krvotoka širile po cijelom organizmu. Zaustavljaju se u poprečnim prugatsim mišićima jezika, vrata, očnih kapaka i dijafragme.

Od zaraze do oboljevanja može proći jedan do pet dana. Klinička slika oboljenja zavisi od broja unijetih larvi. Obično u prvoj fazi se javljaju bolovi u trbuhu i rast temperature. Ta faza traje jednu sedmicu. U drugoj fazi larve se kreću ka mišićima, oboljeli se žali na bolove pri gutanju, otok očnih kapaka, smetnje pri disanju, a može doći i do najtežih slučajeva – edema pluća, paralize, pa i smrti. U trećoj fazi bolest se povlači. Ova faza može trajati dvije do tri sedmice, ali u teškim slučajevima i dva do tri mjeseca. Potpuni oporavak je vrlo dug i traje osam do devet mjeseci.

–                      Da li je moguće učiniti nešto preventivno, kad i kako otkriti bolest? – to je pitanje koje postavljaju svi oni koji se s pravom plaše ove teške bolesti koja nije teška samo zbog simptoma, nego i stoga što za njeno liječenje ne postoji određeni lijek.

Jedna od osnovnih prevencija je da se meso i mesne prerađevine moraju izložiti tehničkoj obradi. Ako je u pitanju tehnička obrada, onda se ne bi smjeli kuvati komadi veći od dva kilograma i pod pritiskom manjim od jedne i po atmosfere. U domaćinstvima meso treba pripremati na temperaturi od najmanje 60 stepeni. Osim toga, radi prevencije značajno je čuvanje u zamrzivaču, na temperaturi od -30 stepeni. To se posebno odnosi na iznutrice, koje su posebno inficirane, a na toj temperaturi se uzročnici zaraze uništavaju.

Što se dijagnoze tiče, postavlja se samo na osnovu kliničke slike. U prvoj fazi bolesti moguća je dijagnoza putem analize vodenaste stolice. U fazi kretanja larvi moguće je otkriti oboljenje u krvi, ali se najčešće dokazuje alergijskim testovima na koži, a vrše se i razne serološke pretrage.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Cuvajmo SE TRICHINELE!!!

  2. Zanimljiv članak, tačno je da temperatura od – 30 C uništava larve Trichinella spiralis, međutim to nije preporučljiva metoda za zaštitu. Razlog je taj što temperature ispod -18 C utiču na kvalitet mesa, pa je mnogo bolje kuvanje na visokim temparatura. Naravno najbolje je ne konzumirati meso koje sadrži larve ovog parazita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*