Home » Razno » Riznica narodnih običaja

Riznica narodnih običaja

Nove knjige

Obudovac

Pred porotom čitalaca nedavno se pojavila zanimljiva knjiga “Most u prošlost” autora Ilije K. Pavlovića. Već u uvodniku autor sa sjetom naglašava da savremeni način življenja nemilosrdno potiskuje stare lijepe običaje i donosi nešto novo na šta se moramo da privikavamo s tim da u svemu tome čovjek nije u centru pažnje.

– Živimo u eri kompjutera, mobilnih telefona i razvijene tehnoloije. Eri gdje se čovjek sve više udaljava od čovjeka. Eri gdje porodica kao osnovna ćelija društva, gubi svoju funkciju. Mnogo toga se izmijenilo pa i naše posavsko selo – ističe u uvodnoj riječi autor, inače rodom iz najvećeg posavskog sela Obudovca.

Njega boli što sela postepeno umiru i u njima nema nekadašnjih pušnica, iz kojih se širi opojni miris osušenih šljiva, ni starih bunara, ognjišta s verigama, narodnih posavskih nošnji, jeleka, škuteljki, koporana, rubina, pregača, šarenih tkanica… Sijela i prela su ostala samo u uspomenama najstarijih, pjesma se ne razliježe kroz selo u sumrak. Mobe, kosci, žeteoci, kola i pjesme, šargije, violine, zdravice, sve je to nešto poprilično davno prošlo vrijeme.

Iako je Obudovac veliko i napredno posavsko selo, autor o njemu piše s tugom i „drži mu opijelo”:

– Osim krsnih slava, gotovo nikava druga veselja se ne održavaju. Nema svadbi, nema rađanja, a ni krštenja, samo sahrane. Očito selo odumire krupnim koracima.

Možda se ipak neko pobrinuo da sahrani i moje rodno selo, moj Obudovac, jer umiranje u njemu je već odavno počelo. Iz dana u dan sve je više zaključanih kuća, a sve manje kuća u kojima ima neka živa duša. Ubrzo će pokopati i moje selo. Jedino što će mi preostati je da mu činim opijelo – upućuje istinski krik današnjoj generaciji ovaj istinski prijatelj sela.

Da bi se sačuvali od zaborava brojni narodni običaji Ilija K. Pavlović je sistematizovao narodne običaje iz svog sela i stavio ih između koirica. On je tako na najljepši mogući način sačuvao od zaborava neprocjenjivo narodno blago posavskog kraja. Svaki istinski prijatelj prošlosti i vremena koje je iza nas, biće mu zahvalan. Jer, šta bi se desilo da to ovaj vrijedni prosvjetni radnik i književnik nije uradio. Izgubilo bi se sve u zaboravu, kao što se to desilo sa velikim brojem vrijednih stvari iz naše dalje, pa i skorije prošlosti. Ali, on nije prezao od dugogodišnjeg sakupljačkog rada i upornost se isplatila.

I na kraju da citiramo recenzenta Dragoljuba Maslića, uglednog novinara i publicistu porijeklom iz posavskog kraja, koji u recenziji kaže:

– Dugo poznajem Iliju Pavlovića. I neka mi, na ovom mjestu, bude dopušteno da njegovu marljivost i radnu odliku sažmem u definiciju koja mu priliči: iskoristi današnji dan, sutra je – kasno! On u petama ima katapulte i kao brižni bilješnik narodnih običaja u Obudovcu, u neizbrojanim danima protabanao je neizbrojane kilometre da bi došao do autentičnih ljudskih kazivanja koje je pomno zapisao u iskonskom jezičkom izrazu, prosijao kroz svoje „sito” viđenja i unutrašnjeg doživljaja, ali i predočio na način da ne povrijedi dostojanstvo poimanja dalekih i bližih predaka.

I, umjesto zaključka: Kako bi lijepo bilo da svako naše selo ima svog Iliju K. Pavlovića.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*