Home » Stočarstvo » Njegovanje kopita konja

Njegovanje kopita konja

Iskustva odgajivača konja

Zdrava kopita brz konj

Da bi konj bio uvijek spreman za trke ili rad veoma je važno da ima zdrava i pravilno njegovana kopita. Ukoliko je taj dio noge deformisan, ne pomaže što su svi ostali dijelovi tijela zdravi i u dobroj kondiciji.

Stručnjaci su utvrdili da kopitna rožina raste 10 mm mjesečno. Potpuno obnavljanje traje gotovo godinu dana. Treba znati da vlaga ubrzava rast rožine. Ukoliko konj živi u prirodnim uslovima kopitna rožina se troši u podjednakoj mjeri sa prirastom nove. Konjima koji žive u štali nova rožina raste sporije.

Ukoliko ovi konji nisu potkovani , svaki po mjesec do mjesec i po dana, treba skratiti rožni zid. Noseću ivicu treba obraditi turpijom. Prerasla i trula masa se obavezno odstranjuje.

Da bi se konji lakše potkivali, kopita treba njegovati još dok je konj malo ždrijebe. Na taj način se mogu ukloniti i neke urođene mane. Drveni nož je obavezni dio pribora za njegu kopita. Njime se očisti prljavština sa tabana i iz žabičnih brazdi. Dva do tri puta dnevno kopito valja oprati vodom. Poslije dobrog četkanja i sušenja kopito treba namazati svinjskom mašću, lojem ili vazelinom koji ne sadrži petrolej. Ukoliko se desi da nastupi period dugih kiša ili obilje snijega potrebno je dodati malo voska ili gustog terpentina.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*