Home » Aktuelnosti » Za razvoj sela više od 10 miliona KM

Za razvoj sela više od 10 miliona KM

Andrea Simanić, Glas Srpske

Značajna sredstva za selo

Za izgradnju puteva i vodovoda na selima grad će ove godine, putem Centra za razvoj i unapređenje sela, izdvojiti 9,64 miliona maraka, a za poljoprivrednu proizvodnju 1,1 miliona maraka, saopšteno je iz Administrativne službe grada Banja Luke.

– Prema planu Centra za 2012. godinu, nastaviće se sa aktivnostima koje su dale pozitivne rezultate, uz istovremeno iznalaženje novih modela za dalja ulaganja. Realizovaćemo program unapređenja poljoprivredne proizvodnje, za šta su budžetom predviđeni podsticaji – rekli su u Administrativnoj službi grada.

Prema riječima nadležnih iz gradske uprave, izgradnja regionalnog vodovoda Gašića vrelo, Crno vrelo i Banjica zavisiće od dinamike obezbjeđenja novca.

– Uporedo sa izgradnjom regionalnih vodovoda, na već postojećim obaviće se radovi kako bismo se priključili na sistem. Tako će se iskoristiti postojeća infrastruktura i značajno smanjiti gubici – dodali su u gradskoj upravi.

Program rada Centra za 2012. godinu projektovan je tako da zadovolji osnovne potrebe ruralnog područja, što je definisano kroz projekte „Strategija razvoja grada do 2015. godine“, „Strategija ruralnog razvoja grada“ i studijama razvoja.

– Program predstavlja kontinuitet aktivnosti i djelovanja Centra u rješavanju prioritetnih potreba stanovnika seoskih mjesnih zajednica u oblastima poljoprivredne proizvodnje i razvoja infrastrukture – rekao je direktor Centra za razvoj i unapređenje sela Milenko Šarić.

On se osvrnuo i na rad Centra u prošloj godini, ističući da je u komunalnu infrastrukturu na ruralnom području uloženo 9,483.000 maraka.

Ukupna direktna ulaganja u poljoprivrednu proizvodnju u 2011. godini iznosila su oko 830.000 KM. Kao indirektni podsticaj, plasirano je oko 100 tona sjemena žitarica – istakao je Šarić.

Prošla godina
Protekle godine Centar za razvoj i unapređenje sela posvetio je pažnju nabavci poljoprivredne mehanizacije i uvođenju novih tehnologija, sa ciljem povećanja proizvodnje, te na izgradnju, adaptaciju i obnovu objekata za držanje stoke. Dodjeljivane su i subvencije pri nabavci poljoprivredne mehanizacije, opreme i roba – rekao je Šarić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*