Home » Aktuelnosti » Poziv na druženje u ekomozaiku Šekovići

Poziv na druženje u ekomozaiku Šekovići

Poštovani čitaoci, prenosimo vam u cjelosti saopštenje iz Šekovića koje smo dobili na naš e-mail

NOVA ULAGANJA U RURALNI RAZVOJ I ODRŽIVA RADNA MJESTA

REALIZACIJA UGOVORA O ZAKUPU 60 HEKTARA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA IZMEĐU OPŠTINE ŠEKOVIĆI I FONDACIJE MOZAIK

ZNAČAJNA PODRŠKA USAID-a SARADNJI LOKALNE ZAJEDNICE, SOCIJALNOG BIZNISA I NEVLADINOG SEKTORA

Šekovići, 11. maj 2012. godine

Šansa za posao

Poštovani/e,

 Sa zadovoljstvom Vas pozivamo na druženje povodom objave o potpisivanju Ugovora o zakupu poljoprivrednog zemljišta i oranja prve brazde između Opštine Šekovići i Fondacije Mozaik, vlasnika EkoMozaika najmodernijeg eko-pogona za proizvodnju visokokvalitetnog ljekobilja, voća, povrća, cvijeća, meda i košnica.

Druženje će biti upriličeno u utorak, 15. maja 2012. godine sa početkom u 14:45 sati u eko-pogonu EkoMozaik, na platou Bišina, Opština Šekovići.

Prilikom obilaska stakleničkog postrojenja, prisutnim novinarima će se obratiti Zoran Puljić, direktor Fondacije Mozaik, Allan Reed, direktor Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID) i Momir Ristić, načelnik Opštine Šekovići. Potom će uslijediti oranje prve brazde na poljoprivrednom zemljištu čijih je 60 hektara Fondacija Mozaik zakupila od Opštine Šekovići.

U Opštini Šekovići EkoMozaik predstavlja najveću investiciju u ruralni razvoj i održiva radna mjesta ukupne vrijednosti od skoro 5.000.000 KM. Fondacija Mozaik je kroz inicijalnu investiciju Ministarstva poljoprivrede Češke Republike, u saradnji sa organizacijom Svet jako domov iz Češke, te Fondom za otvoreno društvo BiH, osnovala socijalni biznis EkoMozaik za koji je Opština Šekovići obezbjedila prostor napuštene kasarne.

Američka agencija za međunarodni razvoj u BiH (USAID) je za projekat “EkoBilje – Osnaživanje žena kroz proizvodnju ljekobilja” odobrila 2,9 miliona KM. Zahvaljujući USAID-u na platou Bišina se danas nalazi najmoderniji staklenik na teritoriji Zapadnog Balkana koji se prostire na 5.017 m2. Podršku EkoMozaiku je pružio i projekat FARMA za razvoj poljoprivrednog i prerađivačkog sektora u BiH.

Ovo je jedan od uspješnih primjera socijalnog biznisa ostvarenog kroz izvanrednu saradnju lokalne vlasti i zajednice, nevladinog sektora, te međunarodnih donatorskih organizacija. Ovaj projekat pored ekonomskog ima i društveni karakter, jer kroz process pomirenja treba osnažiti ulogu žena u ruralnim zajednicama.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*