Home » Stočarstvo » Pastiri se vraćaju na planine

Pastiri se vraćaju na planine

Radmila Đević, „Glas Srpske“

Ovce

Opština Foča je prema popisu iz 1991. godine imala više od 70.000 krupnih grla ojagnjenih ovaca i u to vrijeme ovim brojem prešišala čak i Sloveniju. Poslije 20 godina, popisa i dalje nema, a broj ovaca daleko je manji. Još da nije pomoći države i lokalne zajednice ovce bi danas na obroncima bile atrakcija.

Tipičan primjer za to je selo Brusna gdje je nekadašnje vodeće zanimanje bilo uzgoj stoke, a danas se još dvadesetak mještana bavi ovom poljoprivrednom granom.

Mještanin Dragoslav Stanojević već deset godina uzgaja više od stotinu grla ovaca od kojih, kako kaže, može da se živi, posebno uz veću podršku vlasti.

– Država je imala sluha, osmislila je i procijenila kome treba pomoći na ovaj način. Dobio sam iz Ministarstva poljoprivrede podsticaj u vrijednosti 1.300 maraka, ali prethodnih godina nismo dobijali ništa – kaže Stanojević.

U opštini kažu da se poljoprivrednicima pomaže koliko može i da je stanje u ovoj oblasti mnogo bolje nego ranije.

– Tu su podsticaji na nivou republike, koji su tek posljednje godine počeli više da se koriste i daju. Poljoprivreda i u opštinskim dokumntima ima strateški značaj i ulažemo koliko je moguće u njen razvoj – rekao je Milenko Vladičić, šef stručne službe za poljoprivredu pri opštinskom Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da na različite načine pomažu uzgajivače ovaca.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*