Home » Ratarstvo » Osoka – nenadmašno đubrivo

Osoka – nenadmašno đubrivo

Osoka jeftina i korisna

Dobro spremljena osoka je najjeftinije i najbolje prirodno bogatstvo za postizanje viših prinosa u poljoprivredi – voćnjacima, povrtnjacima, livadama i pašnjacima, naročito u brdskom području. Zbog toga u zemljama sa razvijenom poljoprivredom nema seoskog domaćinstva bez osoćara i izdašnog korišćenja osoke. Evo zašto. Osoka je najvažniji dio stajnjaka jer se baš u njoj nalazi najviše azota i kalijuma. U hiljadu kilograma goveđeg đubreta nalazi se 3 kg azota, 3 kg fosfora i 1,5 kg kalijuma. Da bi ovo izdašno prirodno bogatstvo koje u staji dobijamo bez ikakvih izdataka obilno iskoristili, potrebno je da izgradimo osojnu jamu. A to možemo izgraditi sami.

Evo kako. Ispod ležišta krava napravimo cementni ili drveni oluk kojim se mokraća i svi tečni otpaci iz staje odvode u osočnu jamu. Isto tako napravimo odvodnu cijev iz đubrišta u osočnu jamu. Na stajskim kanalićima i cijevima iz đubrišta postavićemo rešetke, koje će zaustaviti slamu i ostale čvrste dijelove. Računica nam jasno pokazuje da su svi izdaci u odnosu na dobit gotovo minimalni. Jame za osoku najbolje je graditi od cementa, ali za manja brdska gazdinstva dobre su i jame od jako nabijene ilovače. Glavno je da su nepropusne, tj. metar i po duga, jedan metar široka i jedan i po metar duboka. U ovakvu jamu može stati oko 20 hektolitara.

Jama se izgrađuje uz samu staju i postavlja se tako da iz nje lako možemo vaditi i izvoziti osoku. Prije izvoženja osoku razblažujemo vodom pa je razvozimo kolima na koja smo natovarili bure sa probušenim cijevima za prskanje. Možemo to vršiti i sa manjim ručnim kolicima. Gotovo u svim našim seoskim domaćinstvima osoka se razliva i propada. Načinimo što prije osočnu jamu i iskoristimo osoku kao nezamjenjivo gnojivo, pa će nas povećani prinosi bogato nagraditi.

Facebook Komentari

One comment

  1. Predlažem vam da za transport koristite naše muljne pumpe, koje su mnogo zgodnije i isplativije..
    Kontaktirajte nas na:
    E: info@vis-trgovina.hr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*