Home » Razno » Najljepša sela na svijetu

Najljepša sela na svijetu

U mnogim razvijenim zemljama, posebno onim koje poklanjaju pažnju razvoju turizma, sve više pažnje pridaje se razvoju ruralnog turizma (često se koristi termin agroturizam, a kod nas još češće seoski turizam). Portal Foxnews prihvatio se da sastavi listu najljepših sela na svijetu. To su turističke destinacije koje bi poželjeli i najprobirljiviji turisti. U ovim predivnim selima ne zna se da li su ljepše kamene kućice, prirodne ljepote ili pejsaži te drugi sadržaji.

Evo najljepših sela po izboru Foxnewsa:

Bilburi

Bilburi u Engleskoj je selo kamenih kućica iz 14 vijeka. Nalazi se uz Arlington Roud u Bilburiju. Ovo živopisno selo pisac Vilijam Moris je opisao kao najljepše selo u Engleskoj. Bilburi je selo smješteno na rijeci Koln u brdovitom srednje-zapadnom dijelu Engleske.

Savoka je selo u Italiji, tačnije na Siciliji. Smješteno je na brdu između gradova Mesina i Taormina na istočnoj obali čuvenog ostrva. Svi turisti koji tragaju za idiličnim i predivnim malim mjestima ovdje će naći baš taj ambijent i biće oduševljeni onim što im gostoljubivi domaćini nude.

Vengen je alpsko selo u Švajcarskoj čuveno po tradicionalnim drvenim apartmanima. To je, po mnogima, selo iz snova „koje izgleda kao iz Hajdinih pustolovina”. U ovom selu zabranjena je upotreba automobila! To posebno doprinosi njegovom šarmu. Već dugo vremena ovo selo je popularno turističko mjesto i brojni gosti ga posjećuju. I vraćaju mu se.

Na listi najljepših sela na svijetu našlo se i francusko selo Ez. U njemu se osjeća mediteranski duh, srednjovjekovni šarm, ima zadivljujuću panoramu, a blizina Nice, čuvene turističke destinacije, svakako mu je od velike koristi. Smješteno je na litici i predstavlja istinski turistički biser francuske rivijere.

Krumlov

Češki Krumlov je selo na rijeci Vltavi, koja protiče i kroz “zlatni Prag”. Sagrađeno je oko dvorca iz 13. vijeka s gotovo renesansnim i baroknim elementima. Ono je izvanredan primjer malog srednjevijekovnog sela čija je arhitektura ostala netaknuta. To je bio razlog da se prije dvije decenije nađe na listi UNESKO-a, na popisu mjesta svjetske baštine.

Sigurno je da ovi turistički biseri predstavljaju nešto nedostižno za naše prilike. Ali, isto tako, sigurno je da i na našim prostorima ima idiličnih sela, koja mogu biti itekako privlačna za turiste i da bi na razvoju agroturizma kod nas moralo da se radi mnogo više – kontinuirano i sistematski. Uostalom, Etno selo „Stanišić” kod Bijeljine, Sirogojno na Zlatiboru i druge turističke destinacije najbolje govore da je urbani čovjek danas željan da ode bar nekoliko dana iz ljudskog mravinjaka i prepusti se čarima seoskih pejsaža.

Facebook Komentari

One comment

  1. Zanimljiv tekst, steta sto nema vise slika 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*