Home » Razno » Miris raskošnih cvetova ruže

Miris raskošnih cvetova ruže

Nada Bjelić, „Zov“

Ruža

Nedavno je svet obišla vest da su u Japanu uspeli genetskim inženjeringom da dobiju plavu ružu i da će njena cena na tržištu biti samo za one sa dubljim džepom. Ta ruža je, ipak, u maloj nijansi ljubičaste, tako da će morati još malo da se potrude i porade na čišćenju boje. Do tada se možemo zadovoljiti veštački obojenim belim ružama. Za vrt, ipak, možete nabaviti kultuvar „Blue Parfum“ koji je, iako ima svetloljubičastu boju, najpribližniji plavoj.

Kada kombinujete boje ruža u vrtu, vodite računa da postignete neki sklad, a najbolje je da jarke boje odvajate međusobno belim ili nekim nijansama nežnih pastelnih.

Naravno, kada kažemo ruža, pored raskožnih cvetova, kao asocijacija se javlja i miris. Miris ruža je različit kod različitih vrsta, tako da neke u sebi nose i tragove karanfilića, mošusa, meda, limuna, raznih začina ili pak čaja (odatle je jedna velika grupa ruža dobila naziv).

Priprema za izložbu

Ružin miris je različitog inteziteta u različitim delovima dana, a zavisi još i od vlažnosti vazduha ili starosti cveta. Dobar položaj sadnica ruže u vrtu omogućiće da uživate u njenom mirisu. Birajte mesta blizu prozora ili na terasi, a mnoge puzavice posađene uz stabla, svoje obilne mirise mogu da prenesu na čitavu baštu.

U nekim delovima sveta organizuju se prave svetkovine na kojima se izlažu ruže. U Velikoj Britaniji to je dovedeno do savršenstva, tako da postoje i stroga pravila i na njima mogu izlagati i profesionalci i amateri. Kod nas toga još nema (osim na nekim sajmovima – prim. urednika), ali možemo vam dati uputstvo kako da svoje ruže pripremite za izložbu.

Da biste obezbedili veći izbor cvetova, odgajite nekoliko žbunova ruža istog kultivara. Orezujte ih kako bi u sezoni stvarali ograničeni broj mladica na kojima će biti samo osam ili devet cvetova. Da bi biljka imala bujan rast, redovno je đubrite.

Sa biljke uklanjajte sve novostvorene bočne pupoljke. Kako kiša ne bi oštetila cvetove, izborna pravila dopuštaju upotrebu pojedinačne zaštite cvetova, postavljanjem takozvanih kineskih šeširića. U izlaganju ruža presudnu ulogu ima izbor pravog trenutka. Cvetovi hibridnih čajavki trebalo bi pri ocenjivanju da budu otvoreni samo tri četvrtine, a kod floribunda bi grupa cvetova morala da ima otvoren maksimalan broj cvetova, s tim da prašnici ne smeju da budu tamni. Bitno je da biljka ima lepe i zdrave listove.

Prilagodljive biljke

Ruže treba brati, za rezani cvet, kada su u stadijumu pupoljka, i to najbolje onda kada se krunični listići polako otvore na vrhu. Vreme rezanja treba da bude rano jutro ili uveče, kada malo zahladi. Ukoliko ruže morate da uberete po veoma toplom vremenu, odmah im cvetne drške yronite u kofu sa vodom, sve do samih cvetova, i stavite u hladovinu.

Bez obzira da li ste za svoj vrt izabrali starinske baštenske ruže ili neke modernije sorte, njihova raznovrsnost vam omogućava da pronađete biljku za skoro svaki deo bašte i da uz pomoć njih u svom vrtu stvorite zatvoreni klasicizam ili raskošnu neformalnost.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*