Home » Razno » Kup Zadrugara – nezaboravni fudbalski susreti

Kup Zadrugara – nezaboravni fudbalski susreti

Priprema: Petar Ilić

Nijaz Abadžić

Ove godine navršava se punih 50 godina od kako je počelo takmičenje za kup sarajevaskog lista za selo “Zadrugara”. Istovremeno, navršilo se 20 godina od kako se ovo popularno takmičenje ugasilo. Trajalo je punih 30 godina i ostalo u lijepom sjećanju svih seoskih klubova na području Posavine i Semberije, pa i šire. Bilo je to vrijeme kada je i fudbalska lopta imala dušu.

Pokrenuo ga je 1962. godine list za selo “Zadrugar”, koji je izlazio u Sarajevu, ili bolje reći dopisnik ovog lista iz Semberije i Posavine ugledni novinar Nijaz Abadžić. Tehnički dio organizacije obavljao je Međuopštinski fudbalski savez Brčko. Bilo je to jedinstveno takmičenje u tadašnjoj Jugoslaviji. Za kup sarajevskog nedjeljnika za selo mogli su da se takmiče samo seoski klubovi. Nije bilo bitno u kom se rangu takmiče, bitno je samo da su sa sela. Takmičenje je organizovano u periodu od završetka proljetnog dijela prvenstva do početka jesenje fudbalske sezone, dakle, u ljetnom periodu kada nije bilo nikakvih sportskih manifestacija na selu. Posjete na utakmicama su bile izvanredne. Danas je neshvatljivo da se na utakmicama ovog takmičenja okupljalo i po tri-četiri hiljade gledalaca.

Danas u cijeloj Bosni i Hercegovini nema lista za selo. U Brčkom nema fudbalskog saveza koji bi okupljao klubove iz ove regije. Sve se promijenilo, ali mnogim prijateljima fudbalske igre ostale su u sjećanju fudbalske utakmice, lijepa druženja na selu, nezaboravvna prijateljstva… Akteri tih fudbalskih susreta danas sa sjetom pričaju o tom takmičenju. Autor ovih redaka je bio jedan od izvještača sa ovog takmičenje i njegovi brojni prilozi plijenili su pažnju čitalaca “Zadrugara”.

U želji da oživimo uspomene na ovo lijepo takmičenje odlučili smo se da na našem portalu za poljoprivredu i selo objavljujemo feljton o kupu “Zadrugara”. Došli smo do obimnih materijala o ovom takmičenju i svake nedjelje objavljivaćemo po jedan prilog. Podsjetićemo se na ljude – entuzijaste koji su nosili ovo takmičenje, sela koja su bila izvanredni domaćini, fudbalera kojima je kup “Zadrugara” bio pista za polijetanje u svijet profesionalnog fubala. Nažalost mnogi akteri tog takmičenja danas nisu među živima. I njih ćemo se s poštovanjem podsjetiti.

O kupu “Zadrugara” nećemo pisati hronološki jer smo voljni da obezbijedimo zastupljenost uspomena iz većeg broja sela. To nas je opredijelilo da priloge pripremamo tematski. Ukoliko imate nekih sjećanja i uspomena vezanih za ovo takmičenje – javite se. Ukoliko imate fotografija, pošaljite ih. Poštu ćemo primati samo elektronskim putem. Danas je to uobičajeno, pa izvolite.

U sljedećem nastavku: Trideset pobjednika kupa “Zadrugara” po godinama.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*