Home » Razno » Kakve tajne krije mramorje?

Kakve tajne krije mramorje?

U selu Zagonima kod Bijeljine

Stećak i mještani

U monografiji sela Zagoni kod Bijeljine autora Branka Matića, koja je objavljena prije dvije godine, u tekstu pod naslovom “Tragovi bogumilstva” piše:

“U Gornjim Zagonima, na imanju Čede Maksimovića, nalaze se dva stećka, oba izvađena iz zemlje i sa svoga mjesta pomjereni dublje u šumu kako bi se njiva mogla bez smetnji orati. Međutim, na toj njivi se nalaze vidljivi ostaci još neke neistražene građevine (vjerovatno nekog sakralnog objekta), čiji temelji onemogućavaju dublje oranje. Cijeli region naziva se Mramorje (u narodu: Mamorje) gdje se pretpostavlja nalazište neke nekropole”.

Stećci, za koje u potpisu ispod fotografije, piše da najvjerovatnije potiču iz 14. vijeka našli su se i na naslovnoj strani korica ove monografije.

Prvo kamenje na ovoj njivi iskopano je još šezdesetih godina. Tada je njivu obrađivao poljoprivrednik iz ovog sela Stevan Maksimović. U selu nema ni stijena ni kamenoloma. Prvo ozbiljnije mjesto gdje ima kamena je Baljak u susjednoj opštini Ugljevik, a to je dvadesetak kilometara daleko. Prije rata na ovu njivu dolazili su arheolozi iz Tuzle i po njima radi se o nadgrobnom spomeniku iz 14. vijeka. U selu se kratko o tome pričalo i sve je prošlo u stilu “svako čudo za tri dana”.

Stećak iz Zagona

Međutim, u posljednje vrijeme stećci iz Zagona su zainteresovali mnoge. Jer, dosta je teško objašnjivih činjenica u vezi s njima. To je bio razlog da mještani pozovu arheologe da istraže Mramorje, a ako bude trebalo i susjedne njive. Njiva, koja je vlasništvo Milana Maksimovića, poljoprivrednika iz Zagona, obiluje “čudnim kamenjem” i traktor ih izore već na dubini od 10 do 20 centimetara. Mještani vjeruju da se radi o vrijednom arheološkom nalazištu. Sličnog mišljenja je i mr Mirko Babić, direktor Muzeja Semberije iz Bijeljine. Po njegovom mišljenju riječ je o vrijednom arheološkom nalazištu, vjerovatno o srednjevjekovnim nadgrobnim spomenicima stećcima – sljemenjacima na postamentu.

U selu se s koljena na koljeno prenose legende. Jedni kažu da se radi o starom groblju, drugi o porušenoj crkvi, a ima i onih nešto bolje maštovitih, koji kažu da se ispod kamenih blokova nazi zakopano – blago.

Kakve tajne krije Mramorje?

To je pitanje na koje bi odgovor mogli dati samo arheolozi. Naravno, poslije obimnih istraživanja. A za tako nešto potrebno je obezbijediti sredstva.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*