Home » Povrtarstvo » Gdje gajiti papriku?

Gdje gajiti papriku?

Paprika

Za gajenje paprike najbolja su strukturna, ocjedita, laka zemljišta, koja dobro čuvaju vlagu i sadrže mnogo organskih materija. Zemljišta u našim rječnim dolinama veoma su pogodna za papriku. Za kasniju proizvodnju dobra su i teža, ali dovoljno strukturna i plodna zemljišta. Na nešto glinovitijem zemljištu izgleda da se dobijaju intenzivnije obojeni plodovi, što ima značaja u proizvodnji paprika za preradu.

Površina predviđena za usjev paprike treba da se duboko poore u kasnu jesen ili početkom zime. Rano sa proljeća obavlja se kultivacija da površina ostane rastresita i čista od korova. Pred rasađivanje preporučuje se plitko preoravanje ili tanjiranje.

Papriku ne gajiti više godina na istom zemljištu, niti poslije drugih srodnih kultura. U protivnom, javljaju se porazne štete od verticilijuma i drugih bolesti. U tom pogledu može se preporučiti praksa koju primjenjuju odgajivači u Pomoravlju i Vojvodini. Oni svake godine sade papriku na zemljištu gdje su prije toga, niz godina, žitarice ili krmne kulture. Na istu površinu paprika se vraća poslije 4-5 godina, pod uslovom da na njoj nisu bile gajene ni srodne kulture (paradajz, krompir, plavi patlidžan).

Inače, najbolji prethodni usjevi za papriku su grašak, pasulj, tikve, žita, a naročito leguminoze i trave. Industrijsak paprika i feferoni mogu se uspješno odgajati i direktnom sjetvom u polju.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*