Home » Povrtarstvo » Cikorija

Cikorija

Malo gajene vrste povrća

Cikorija

Cikorija je danas poznata kao kultivirana biljka. Nastala je od divlje cikorije, koju često vidimo pored saobraćajnica kao biljku lijepih malih plavih cvjetova. Srodna je endiviji čije cvjetove koristimo kao salatu. Ima vretenast korijen iz koga se razvije preko jedan metar visoka biljka. Stabljika i listovi su pokriveni oporim, oštrim dlakama. Donji su listovi perasto izrezani, krupni su i dugački. Ima male, svjetloplave lijepe cvjetove koji se mogu vidjeti između juna i jula. Danas se cikorija za industrijaske svrhe kultivira na znatnim površinama, jer je postala jedan od supstrata za kafu.

Može biti jednogodišnja ili dvogodišnja, ali se gaji kao jednogodišnja, osim za proizvodnju sjemena. Cikorija za “salatu” tj. lišće ili glavice gaji se slično kao salata. Zemljište se prije osnovne obrade đubri sa 20-40 t/ha stajnjaka, ore na dubinu od 30-40 cm u jesen, i ostavlja da prezimi. Osnovno i startno đubrenje treba da omogući pristupačnost  po 100-150 kg NPK hraniva.

Sjeme joj je sitno, u gramu ima 600 do 900 sjemenki, a litar sjemena ima masu od 300 do 400 grama. Klijavost može da očuva četiri do šest godina, a niče za šest do deset dana. Po hektaru se troši tri do pet kilograma sjemena. U proizvodnji rasada sije se u leje jedan do tri grama sjemena po metru kvadratnom.

Rasađuje se 30-50 dana poslije sjetve, kada rasad razvije 8-10 listova. Sadi se u redove, 30-50 h 20-30 cm (10-15 biljaka na kvadratnom metru).

Ima mnogo sorti ovog povrća. Za glavičaste sorte čeka se da biljke formiraju glavice određene krupnoće i dobiju karakterističnu boju, dok se lisnate mogu da beru još pri prorjeđivanju, kao i salata.  Prinos zavisi od sorte i vremena berbe.

Veoma je hranljiva, ali i ljekovita biljna vrsta.

U narodu je ovo povrće poznato pod nazivima: vodopija, goluguza, kažiput, konjska trava, radič, sunčevo cvijeće i dr.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*