Home » Stočarstvo » Uzgoj ćurki

Uzgoj ćurki

Ćurići

Mladi ćurići se mogu dobiti na prirodan i vještački način, pri čemu se režim inkubacije ćurećih jaja gotovo ne razlikuje od režima inkubacije kokošjih jaja. Najveća razlika je u tome što inkubacija ćurećih jaja traje 28 dana, zbog čega se i stadiji razvitka zametka između kokošjih i ćurećih jaja razlikuju. Ćureća jaja za nasad mogu biti stara od 7 do 14 dana, pri čemu je valjenje u inkubatorima jednako uspješno kao i kod vještačkog nasađivanja kokošjih jaja. Temperatura kod jednoslojnih i baterijskih inkubatora treba iznositi 38,5 C, s time da se pred kraj inkubacije može povećati, ali ne smije prijeći 39 C. Temperatura u višeslojnim inkubatorima kreće se od 37,5 do 38 C. Postotak relativne vlažnosti tokom inkubacije treba biti oko 60%, a pred kraj 70 – 75%. Pri tome treba reći da su ćureća jaja vrlo osjetljiva na veće ili česte oscilacije u relativnoj vlažnosti vazduha, o čemu treba voditi računa. Provjetravanje inkubatora treba povećati poslije desetog dana inkubacije, a okretanje obavljati 2 – 4 puta dnevno, počevši od četvrtog dana inkubacije. Prosvjetljavanje se obavlja dva puta i to 7. i 21. dan inkubacije. Osim navedenog, mlade ćuriće možemo dobiti i na prirodan način. Pri tome se pod ćurku stavlja 11 – 15 jaja, a ako se za leženje koristi kokoš, tada se pod nju stavlja 9 – 11 ćurećih jaja.

Smještaj u objekte

Ćurići vrlo osjetljiva kategorija peradi kad je smještaj u pitanju, pa se njihov prihvat u pogledu veličine smještajnog prostora i mikroklimatskih prilika u znatnoj mjeri razlikuje od prihvata pilića. Ta osjetljivost traje sve dok im sa oko 8 sedmica ne izbiju bobice po golim dijelovima glave i vrata, nakon čega postaju otporniji i izdržljiviji.
Na betonski pod objekta u kojem ćemo smjestiti ćuriće stavlja se drvena strugotina, a izbjegava sjeckana slama, jer je ćurići ponekad jedu, što u prvim danima može povećati postotak uginuća. Ćurići se u objekt stavljaju u okružene prostore od lesonita, visine 50 – 60 cm i zagrijavaju umjetnom kvočkom. Pri tome se krug prečnika od 2,5 do 3 metra koristi za 250 do 300 ćurića.

Temperatura vazduha mjerena iznad leđa ćurića treba u prvoj sedmici iznositi 35 C, a u prostoriji 25 C. Nakon toga temperatura se sedmično snižava prosječno za 3 C, sve do 35. dana kada se izjednačuje s temperaturom prostorije. Osim temperature, bitno je spomenuti da se optimalna relativna vlažnost zraka treba kretati u granicama od 60 do 70%, brzina strujanja zraka do 0,15 m/s, te opseg ventiliranja 4 m3 svježeg zraka tijekom jednog sata po kilogramu žive mase purića.

Ishrana

Već smo spomenuli da su u početku ćurići nesnalažljivi u pronalaženju hrane i vode, pa je zbog toga nužno da unutrašnjost objekta u prvih 48 sati bude neprekidno osvjetljena intenzitetom svjetlosti od 80 do 100 luxa, a intenzitet i trajanje osvjetljenja se sa vremenom smanjuju.

Ćurići se u prvom mjesecu starosti hrane predstarter smjesom, koja sadrži 30% bjelančevina, a u drugom mjesecu starter smjesom koja sadrži 25% bjelančevina. Gotove krmne smjese za piliće sadrže manji procenat bjelančevina, pa stoga nisu prihvatljive u ishrani ćurića. U slučaju da se ćurići tokom prvih 8 sedmica počnu kljucati, treba ih razrijediti, smanjiti intenzitet svjetla, te u smjesi povećati postotak bjelančevina i vitamina.

Facebook Komentari

One comment

  1. Hvala na komentarima i savjetima …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*