Home » Aktuelnosti » Predsjednik pčelara u zlatu

Predsjednik pčelara u zlatu

Lijepe vijesti iz Novog Sada

Novosadski sajam

U okviru priprema za predstojeći 79-ti međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, jedne od tri najveće sajmske manifestacije ove vrste u Evropi, a koji se ove godine održava od 12. do 19. maja, u toku je ocjenjivanje kvaliteta proizvoda. Do sada je obavljen samo dio posla i sudeći prema vijestima koje stižu iz Novog Sada poljoprivrednici i prerađivači iz Republike Srpske imaju razloga za zadovoljstvo.

Pravi podvig napravio je pčelar Radivoje Maksimović iz Trebinja. Ovaj diplomirani inženjer agronomije i aktuelni predsjednik Saveza udruženja pčelara Republike Srpske dobitnik je pehara Novosadskog sajma koji se dodjeljuje za visok kvalitet meda. On je dobio i sedam velikih zlatnih medalja za sedam vrsta meda. Svaki od medova, koji su se našli pred autoritativnom komisijom za ocjenjivanje, dobio je maksimalnu ocjenu, što nije pošlo za rukom nikome drugome među nagrađenima. Pozlatili su se: med livada + žalfija, med livada + drača, med livada + zanovijet, med livada + vrijesak, med livada + lipa, hercegovački livadski med i miješani med.

Veliki šampionski pehar za vrhunski kvalitet i širok asortiman domaćih rakija pripao je DOO “BMB Delta” iz Gradiške za rakiju viljamovku 42% vol. alk. iz 2009, rakiju od jabuka 43% vol. alk. iz 2007. i travaricu 41% vol. alk. takođe iz 2007. godine.

Poznati proizvođač mineralne vode “Vitinka” iz Kozluka kod Zvornika dobitnik je dva vrijedna priznanja za svoje proizvode: izvorska voda “Vivia” dobitnik je velike zlatne medalje, a mineralna voda “Vitinka” zlatne medalje.

Vrijedna priznanja idu i u selo Vrbanjci kod Kotor Varoša. DOO “Ljubica – sunce” iz ovog mjesta će se ponositi peharom Novosadskog sajma za visok kvalitet čajeva posebne namjene. Velika zlatna medalja dodijeljena je čajnoj mješavini “Bronhi Tea”, a zlatne medalje čajnim mješavinama “Gasto Tea” i “Neuro Tea”.

Hemijska industrija “Destilacija” Teslić, firma izuzetno bogate tradicije, dobitnik je srebrnog šampionskog pehara za visok kvalitet sirćetne kiseline. Velika zlatna medalja pripala je sirćetu s paprikom, a još devet proizvoda “Destilacije” iz Teslića dobilo je zlatne medalje.

U kategoriji jakih alkoholnih pića industrijskog tipa proizvodnje DOO “Spektar drink” iz Bijeljine dobio je zlatnu medalju za voćnu rakiju “Šljivovica” 42% vol. alk iz 2007. godine  i srebrnu medalju za voćnu rakiju “Dunjevača” 42% vol. alk. iz 2009. godine.

Kakve se rakije proizvode u Republici Srpskoj znaće se tek kada bude završeno ocjenjivanje jakih alkoholnih pića u zanatskom tipu proizvodnje. U ovoj konkurenciji svoje rakije prijavio je veći broj proizvođača iz Republike Srpske, među kojima ih je najviše iz okoline Mrkonjić Grada, i ako je suditi po prošlogodišnjim priznanjima ima razloga za optimizam i ove godine.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*