Home » Aktuelnosti » Kako poslovati kad Hrvatska uđe u EU

Kako poslovati kad Hrvatska uđe u EU

Drugi pišu, Mirsada Rešidović, Semberske novine

Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u Bijeljini organizovalo skup

Mirko Šarović

Hrvatska će od 1. jula 2013. godine postati 28. članica Evropske unije sa svim obavezama i pravima koja iz toga proizilaze. Jedna od njih je i to da će Hrvatska tada postati čvrsta granica na kojoj će se provjeravati EU standardi, ne samo za protok usluga i ljudi, već i roba koje će morati da imaju potrebne sertifikate

Skupu u Bijeljini koji je organizovalo Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, prisustvovali su entitetski ministri, predstavnici spoljnotrgovinske komore, privrednih komora RS i Federacije BiH, predstavnici odbora koji se bave pitanjima spoljne trgovine u Parlamentarnoj skupštini BiH, kao i ključni izvoznici u Hrvatsku. Cilj im je da pronađu modele kako  bi BiH uspjela da postigne standarde potrebne za trgovinu sa zemljama EU.

– Iako u Evropsku uniju Hrvatska ulazi 1. jula 2013. godine, novi režim na granici sa BiH će se uspostaviti već 1. januara 2013. godine, a tada nastupaju i brojni problemi za bh privredu, naročito kada je riječ o izvozu poljoprivrednih proizvoda, izjavio je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, naglasivši da je Hrvatska najveći spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine, a obim razmjene, po podacima iz 2010. godine, iznosi više od tri i po milijarde maraka. Međusobna trgvina dvije države uglavnom je bazirana na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA) iz 2006. godine. Nakon ulaska u EU Hrvatska prestaje biti članica CEFTE i trgovina sa BiH, kao i ostalim zemljama regije, biće bazirana na Sporazumu o stabilizaciji i priključivanju.

– Naša zemlja nije pripremljena za ulazak Hrvatske u EU. Dva su ključna problema, prvi je vezan za granične prelaze za proizvode biljnog i životinjskog porijekla, jer su nam EU i Hrvatska dozvolili samo dva prelaza, kod Gradiške i kod Metkovića. Drugi problem je infrastruktura kontrole kvaliteta, odnosno, zakonodavni okvir i primjena standarda koje propisuje EU, ukazuje Dušan Vasić iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Da će bh privreda imati nesagledive posljedice zbog ulaska Hrvatske u EU mišljenja je i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović.

– Jedan primjer je samo u području mlijeka i mliječnih proizvoda gdje BiH na godišnjem nivou izvozi negdje oko četrdeset miliona litara mlijeka u Hrvatsku. Od Nove godine tog izvoza više neće biti, četrdeset miliona litara mlijeka će ostati u našoj zemlji i naši proizvođači će imati jako velike teškoće, jer ne postoji alternativno tržište gdje bi se ti proizvodi prodali. To je samo jedan primjer, a i sa svim drugim proizvodima životinjskog i biljnog porijekla biće ista stavr, tvrdi ministar Lijanović, koji nadležnim institucijama o problemima izvoza ukazuje skoro deset godina na nepovoljne posljedice ratifikacije brojnih sporazuma o trgovini.

– Više od 60 odsto izvoza mliječne industrije izvozi se u Hrvatsku, tako da će za nas nastupiti određene barijere, a za ispunjenje uslova koji se traže od BiH ostalo je još samo osam mjeseci, kaže Nenad Vukić iz „Mlijeko produkta“ iz Kozarske Dubice, najvećeg prerađivača mlijeka u BiH.

Za osposobljavanje naše privrede za izvoz u Hrvatsku, kako je naveo ministar Šarović, potrebno je više od 80 miliona maraka, a sredstva su, pored ostalog, potrebna i za osposobljavanje graničnih prelaza, te nabavku laboratorija i i druge opreme.

Učesnici skupa u Bijeljini su se složili da će se ulazak Hrvatske u EU, nesumnjivo, najviše odraziti na poljoprivredno-prehrambeni sektor jer smo u Hrvatsku izvozili tih roba u vrijednosti 300 miliona KM, a za njih nemamo rezervnog tržišta. Zatim, ne možemo ni da izvozimo u ostale zemlje CEFTE (Srbiju, Makedoniju, Crnu Goru), jer su konkurencija u tim robama Bosni i Hercegovini je potrebna dobra  organizacija i čvrsta saradnja kako bi uspjela da u izuzetno kratkom roku prevaziće sve ove probleme.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*