Home » Razno » Bio nekad seoski trgovac Aco Simić…

Bio nekad seoski trgovac Aco Simić…

Osamdeset godina fudbalskog kluba u semberskom selo Brocu

Jedinstvo Brodac

Godina 2011. je bila godina velikog jubileja za jedan uspješni seoski fudbalski klub – Fudbalski klub “Jedinstvo”  iz Broca kod Bijeljine.  Proslava je bila dostojanstvena, baš kako zaslužuje takav događaj. Bila je to lijepa prilika da se brojni prijatelji najpopularnijeg sporta iz ovog sela i okoline prisjete velikih uspjeha, ali i padova, što je u sportu sasvim normalno i razumljivo. I da se prisjete ljudi koji su decenijama davali doprinos razvoju fudbala u Brocu i kažu im jedno veliko hvala. U Brocu su tu priliku  znali da iskoriste.

          Sada već davne 1931. godine na inicijativu seoskog trgovca Ace Simića, velikog zaljubljenika u fudbal, Brodac je dobio fudbalski klub koji se zvao  Semberija. Hroničari su zapisali da je fudbalom inficirani seoski trgovac naručio kod majstora Jeremije Mitrovića iz Jelaza da se otka platno za dresove i gaće, a kopačke i štucne je kupio u Bijeljini. Sve je platio iz vlastitog džepa. Platno je bilo bijelo plavo i od njega je Anđa Sofrenić sašila prvu opremu. Plavo bijela boja je ostala klupska boja sve do današnjih dana. Zemljište za fudbalsko igralište poklonio je ugledni domaćin Vladimir Vujić. Na prvom spisku igrača bila su imena tadašnjih mladića: Ace Simića, Ljube Srebrića, Teodora, Saje i Mije Sofrenića, Milana Kićanovića, Baja Vuleta, Slavka Trifkovića, Vojina i Dimitrije Dimitrića, Dušana Ivića, Blage i Cvike Jovanovića… Ali, u Brocu se fudbal igrao i prije 1931. godine. Mladi su to činili na livadama, njivama i svakom drugom zgodnom mjestu. U početku je bilo sramota da domaćinski sinovi gube vrijeme trčeći za loptom jer se smatralo da je njihovo da rade na imanju. No, ubryo su i stariji, pa i najugledniji domaćini, prihvatili fudbal i redovno dolazili na fudbalske utakmice, pomagali rad kluba, išli na gostovanja… Prije Broca u Semberiji su fudbalske klubova imali Bijeljina, Janja, Novo Selo, Međaši… Fudbaleri iz Broca su igrali prijateljske utakmice sa svojim susjedima, ali veoma često su gostovali, i primali u goste, prijatelje iz Srema i Mačve. S obzirom da  nisu svi imali bicikle, na gostovanja se najčešće odlazilo zaprežnim kolima.

– Na igralištu se stvarala lijepa atmosfera, publika je gromoglasno navijala za svoje ljubimce. Bilo je to vrijeme romantičarskog fudbala koji je osvajao sve od sedam do 77 godina. Oni najstariji i najugledniji nosili su stolice na igralište, dok su ostali stajali pored auto-linije. Poslije utakmice navijači su se s pjesmom vraćali kući. Bilo je to vrijeme kada je u selu vladala velika solidarnost i spremnost da se pomogne. To su najbolje osjetili fudbaleri Broca kada su jednog ljeta ostali bez igrališta; mladi domaćin Đoko Tojić (živio je 94 godine) pokosio je zeleni ječam, pa su zatim seoski momci uzorali njivu, podrljali je, povaljali i posipali vodom da bi trava porasla i tako su odigrali nekoliko utakmica – zapisao je autor Milan Ždrale u Monografiji kluba koja je objavljena povodom osamdesetogodišnjice kluba.

Poslije Drugog svjetskog rata klub je dobio novo ime – Jedinstvo.  Prvih poslijeratnih godina u zimskom periodu organizovane su priredbe na kojima je obezbjeđivan novac za popunu klupske blagajne.  Tako su se u funkciji unapređenja fudbala našli David Štrbac, Nikoletina Bursać, pa i sama Hasanaginica.

Brodac je uvijek imao darovite fudbalere. Mnogi od njih dospjeli su u prvoligaške i drugoligaške fudbalske klubove. Neki od njih su se vraćali u rodno selo sa bogatim fudbalskiim iskustvom.

Jedinstvo iz Broca je igralo u svim mogućim rangovima takmičenja, od najnižeg,  pa sve do drugoligaškog. Klub je danas stabilan drugoligaš sa odličnim stadionom i svim drugim uslovima za najnormalnije funkcionisanje jednog dobro organizovanog fudbalskog kluba. U čitavom nizu velikih uspjeha posebnu pažnju zaslužuje osvajanje veoma popularnog Kupa sarajevskog nedeljnog lista za selo „Zadrugara“ 1971. i 1978. godine. Pobjeda na finalnoj utakmici u Brezovom Polju protiv odlične ekipe Graničara i danas se prepričava kao svojevrstan uspjeh fudbalera iz Broca. Kup je stigao u Brodac – bio je to uspjeh za nezaborav.

Brodac je selo vrsnih fudbalera. Ali, ono je dalo i uspješne sportske radnike. Milorad Sofrenić je tri godine bio najbolji fudbalski sudija u Republici Srpskoj, a sada je potpredsjednik Fudbalskog saveza Republike Srpske. Zanimljivo je da je ovaj diplomirani ekonomista u čijim žilama teče fudbalska krv odigrao 427, a odsudio 762 utakmice! Slaviša Vujić, sportski radnik iz ovog sela, u fudbalu je pune tri decenije. Bio je predsjednik Područnog fudbalskog saveza Semberije, Majevice i Birča, te član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Republike Srpske, a aktuelni je član najvišeg rukovodstva Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine. U njegovom fudbalskom albumu su fotografije sa predsjednikom FIFE Sep Blaterom, predsjednikom UEFE Mišelom Platinijem i drugim fudbalskim velikanima, što najbolje ilustruje dokle je dogurao jedan sportski radnik iz semberskog sela, koje s Brodac zove.

Selo Brodac se zaista može ponositi svojom fudbalskom tradicijom.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*