Home » Stočarstvo » Stado koza hrani porodicu

Stado koza hrani porodicu

Drugi pišu, iz “Semberskih novina”

Korisne životinje

Stojan Janković (45) iz Ljeskovca već osam godina uzgaja koze. Trenutno ima stado od osamdesetak koza, mnoge od njih ovih dana donose na svijet i male jariće

Stojan uzgaja domaće koze, križance, ali i sanske bijele i alpske koze.

– U mom stadu najbrojnije su sanske bijele koze, koje su se adaptirale na naše podneblje. Kozje mlijeko je kvalitetno i korisno za zdravlje, pod uslovom da koza svakodneno pređe po pet do šest kilometara radi svoga metabolizma. Koze treba pustiti u prirodu da pasu i da brste  i one će sebi pronaći zdravu hranu. Bez toga nema ni zdrave koze, ali ni zdravog mlijeka, kaže Stojan.

U bivšem socijalističkom režimu koze su proskribovane i uništavane kao veliki neprijatelji šuma. Međutim, Stojan kaže da niko nije htio da kaže kako su nakon toga kompletna područja zarasla u šipražje i trnje, jer više nije bilo koza da raščišćavaju teren.

– Čitao sam puno o uzgoju koza. Neki autori kažu da bi se kroz šume moglo lako ići pješice, kad bi tu bile koze. One neće uništavati koru mladog drveta, ukoliko mogu brstiti list. Koze napasam na nasipu kanala Dašnica, ali i na vlastitom imanju. Koristim i privatne njive za ispašu nakon berbe kukuruza. Tokom zime moram obezbijediti puno hrane, jer koze puno toga izgaze i unište. Najlakše je u proljeće i ljeti, kada ima dovoljno trave za ispašu.

Stojan kaže da mu veliki problem predstavlja i to što nema organizovanog otkupa kozjeg mlijeka, te se najčešće odlučuje za ishranu jarića kozjim mlijekom.

– Na kućne adrese nosimo mlijeko, ukoliko je nekome neophondo, i naplaćujemo ga po dvije marke po litru. Cijena jarećeg mesa je nepromijenjena  i uglavnom se održava na pet maraka po kilogramu žive vage. Oscilacija u cijeni mesa nema  i kupce uglavnom dočekujem na kućnom pragu. Što se tiče uzgoja koza, najvažnije je da se očiste od metilja i drugih parazita dva puta godišnje, u proljeće i u jesen. Ukoliko se to na vrijeme obavi, onda imamo zdrave koze za ljetnu ispašu. Tokom ljeta njen se metabolizam oporavi i onda zimu uspijevaju da prezime  bez ikakvih zdravstvenih problema.

Stojan je za ishranu koza obezbijedio veću količinu sijena i kukuruzovine. Ove godine nije uspio da obezbijedi rezanac šećerne repe, koji je izuzetno koristan, ali skup.

– Koze hranim jednom dnevno, uglavnom miješajući sijeno sa mekinjama. Prirast je zadovoljavajući, te jedna koza uglavnom jari dvoje, troje, penekad i četvoro jarića. Ponekad ne uspijem ni da prodam jariće koji su za prodaju, a već imam druge jariće, koje traba hraniti. Koze se jare u različitim intervalima, te mi je u tom slučaju lakše da brinem o jarićima. O stadu najviše ja brinem, a pomažu mi i supruga i dvoje djece. Podnio sam i zahtev za podsticaje resornom ministarstvu, ali su mi rekli da nemaju u planu razvoj te grane stočarstva. Uglavnom, zatražili su od mene da pišem molbe i žalbe, ali sam od svega toga za sada odustao.

Stojan kaže da mu u uzgoju koza uglavnom pomaže vlastito dugogodišnje iskustvo. Područje Semberije je karakteristično po izraženoj vlažnosti vazduha, što pogoduje razvoju mikroorganizama. Koza zahtijeva zdravu životnu sredinu i zdrav način života, jer samo u tom slučaju može dati zdravo mlijeko. Tokom ljeta Jankovići za svoje mušterije pripremaju i sir od kozjeg mlijeka. Zavisno od potražnje, prodaju manju ili veću količinu mlijeka i kozjeg sira. Kažu da se i ekonomska kriza umnogome odražava i na njihovu djelatnost. Stojan namjerava da proširi i poveća svoje stado, te    da uz koze uzgaja i veći broj ovaca. Uz svoja tri hektara, obrađuje još oko pet hektara zemljišta uzetog pod zakup, kosi travu i priprema sijeno za zimu. Od uzgoja koza može se solidno živjeti, ali, čovjek mora biti uporan.

Facebook Komentari

15 komentara

 1. pozdrav drugar, bravo,, samo tako tu je riješenje…

 2. super, I ja druze drzim farmu koza iz sombora sam.

 3. super, I ja druze drzim farmu koza iz sombora sam.

 4. Podrska Stojanu, samo napred. Odlican clanak.

 5. opasne su I kod mene je ojarila 5.

 6. opasne su I kod mene je ojarila 5.

 7. ja planiram the drzim koze ali za koju rasu the se odlucim jer planiram the ih drzim u zatvorenom prostoru.

 8. ja planiram the drzim koze ali za koju rasu the se odlucim jer planiram the ih drzim u zatvorenom prostoru.

 9. početnik sam voleobi the se čujemo 0655609789.

 10. početnik sam voleobi the se čujemo 0655609789.

 11. ja sam poceo da se bavim kozarstvom pre nekoliko meseci tako da mi je svaki clanak i savet dobro dosao poceo sam sa mini stadom od 5 koza a sad ih je fala bogu 17 sa jarcem imam 6 sanskih 1 alpinu 4 brdske jednu crno belu neznam joj rasu ali je odlicna dadilja jel kad sam kupovao koze o njima nisam nista znao tako da su mi podvalili jarice koji su sisali crno belu kozu kasnije sam kupio i pravu majku jarica potpuno unakazena pala sa nogu nedostatak kalcijuma ali uz mnogo volje i truda sad je ta ista koza medju mojim favoritima daje trenutno oko 2.5-3 l mleka ono resto su jarici ja sam pustio jarca da sam odredjuje kad ce koju da uparuje za sad sam zadovoljan sve su uparene jarici stizu od nove god do bozica svakodnevno idu na ispasu jednom obavezno od 3 do 4 sata imaju brst i cistu ispasu a za zimu sam obezbedio livadsko seno lucerkino seno kukuruz jecam kupujem koncetrat sam pravim imam samo pola hektara okucnice ali na koze sam navikao tako da nezna sta bih bez njih mngo pametne zivotinje kao pomocnika u cuvanju koristim stene labradora rettrivera verujte ukapirala je 70 posto rada sama uterava u stalu a hoce da ih satera iu gomilu kao nagrdu dobija mleko toliko od mene

 12. Stojan Jankovic

  Hvala,svaki početak je težak.Treba biti uporan.Treba raditi sve to s ljubavlju,i vjerom da ćeš uspjeti da stekneš nešto.

 13. bravo i ja planiram da uzgajam nekad sam ih uzgajao cuvao sam ih pored reke ibra kod kraljeva pozdrav

 14. I ja razmisljam da pocmem,imam nesto ustedevine,0.5h zemlje u nasljedu ali ne znam kako da krenem..

 15. Ja imam 3 koze neke bjele neznam koja je vrsta ali sad mi se 2 ojarile i cekam jos jednu da se ojari ali jedno mi jare nece na noge toliko mi je krivo malo ko ustanes pa padne ponovo neznam sta moze biti? Dali je imo iko isti slucaj?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*