Home » Voćarstvo » Pripreme za sadnju kivija

Pripreme za sadnju kivija

Sve češće se gaji i na našim prostorima

Kivi

Kivi ili antinidija je porijeklom iz vlažnih krajeva istočne Azije, gdje se već vijekovima smatra voćkom zdravlja. Ova “voćka vječne mladosti” se sve češće uzgaja i u našim krajevima,  u selu Donjoj Trnovi kod Bijeljine, na primjer.

Traži sunčane i tople blago nagnute položaje, bez jačeg vjetra s dovoljno svjetla. Tlo mora biti rastresito, propusno, dovoljno vlažno i blago kiselo. Nepropustiva teška tla nisu pogodna za sadnju te voćke. Sadnice kivija se uzgajaju u loncima za cvijeće i mogu se saditi u bilo koje doba godine, s tim što se ne preporučuje sadnja u sušnom ljetnom periodu i zimi pri temperaturi  od nula stepeni i nižoj.

Proljetna sadnja u toplijim krajevima može biti ranije u proljeće, a u krajevima sa oštrijom klimom treba sačekati do marta ili aprila. Sadnice uzgojene na vanjskoj površini sade se u jesen. Pri sadnji korijenje se skraćuje. Primanje sadnica uzgojenih u loncima za cvijeće mnogo je bolje. Kivi traži visoku vlažnost vazduha pa se preporučuje poslije sadnje orošavanje sadnice. Na slabije propusnim zemljištima treba napraviti drenažu. Površinu na kojoj će se saditi kivi treba očistiti od raznog korijenja prethodne vegetacije i obaviti duboko oranje do dubine 80 do 90 centimetara, a na plićim zemlištima dubina ne bi smjela biti manja od 70 do 80 centimetara.  Prednost se daje jesenjem oranju, tri do pet mjeseci prije sadnje. Zimi će zemlja izmrznuti i postati rastresita, a u proljeće je treba obraditi frezom i poravnati. Manje depresije treba poravnati zemljom. Na pooranom tlu mogu se tokom jeseni ili zime iskopati jame promjera oko 50 centimetara i iste dubine. Tamo gdje nije moguće duboko oranje treba iskopati veće jame dimenzija 100 x 100 i 50 do 70 centimetara dubine. Prije oranja zemljište se đubri dobro fermentisanim stajnjakom ili kompostom uz dodatak 2.000 do 2.500 kg/ha superfosfata i 600 do 1.000 kg/ha kalijeva sulfata. Na težim ilovastim zemljištima preporučuje se dodati kreč. Jame se kopaju na razmaku četiri do sedam metara u redu, a razmak između redova može biti tri do šest metara. Pri sadnji na dno jame stavlja se umjetno gnojivo P:K 17:17 ili 20:20, što se prekrije zemljom i dodaje se 15 do 20 kilograma dobro fermentisanog stajnjaka.

Kivi je penjačica pa je prije sadnje potrebno obezbijediti podupirače – kolje ili betonske (ili metalne) stubove dužine tri metra. Oni se ukopavaju na 70 centimetara dubine. Preko njih se razapne žica, koja se na krajevima mora dobro pričvrstiti.

Da bi se obezbijedilo uspješno oprašivanje treba saditi zajedno muške i ženske sadnice. Na pet do osam ženskih posadite jednu mušku.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*