Home » Voćarstvo » Pečenje rakije je osjetljiv posao

Pečenje rakije je osjetljiv posao

Ne opijanje nego uživanje

Radivoje Kuzmanović

– Rakija se svrstava u žestoka alkoholna pića, ali ja svoju svrstavam u plemenita i humana pića jer je spravljam po specifičnoj tehnologiji koju koristim dugi niz godina, usavršavam i dopunjujem, a mislim da još nisam dostigao vrhunac. Mislim da može još bolje, jer svake godine napravim bolju rakiju od prethodne iako koristim isto voće i grožđe. Predlažem je dobrim domaćinima da je koriste sa svojim dragim gostima prilikom proslava značajnih jubileja, jer osvježava organizam i utiče na poboljšanje dobrog raspoloženja bez ikakvih štetnih posljedica i mamurluka.

Tako govori Radivoje Kuzmanović iz sela Gusak kod Prnjavora, nadaleko poznati majstor za rakiju.  Interesovali smo se u čemu je tajna njegovog uspjeha. Zašto drugi ne mogu da postignu takav kvalitet.

– Nema tu nikakve tajne. Samo se cijelom poslu mora prići sa pažnjom i obaviti ga bez improvizazacija. Redovno praktikujem da prije stavljanja voća i grožđa na vrenje  dobro ga operem i izdvojim sve nedozrele, kvarne i oštećene plodove. Zatim izdvojim sve koštice i sjemenke zajedno sa sjemenjačom tako da na vrenje stavljam samo potpuno zrele i zdrave plodove koje prethodno dobro  izmuljam i usitnim. Takođe, vodim računa da kace ili burad u koje stavljam plodove na vrenje budu potpuno čista. Za vrijeme vrenja obezbijedim da u prostoriji temperature bude oko 20 stepeni Celzijusa što je idealno za dobru fermentaciju, jer samo kod dobrog vrenja se svi elementi iz plodova pretvore u destilat.

Po njegovim riječima samo od kvalitetnog, potpuno zrelog i zdravog voća i grožđa može se proizvesti dobra rakija. Dobro je da voće i grožđe sadrži u sebi što više voćnog šećera kako bi se obezbijedili uslovi za dobro vrenje. Jer, samo kod dobrog vrenja se svi elementi iz voća pretvore u alkohol.

– A koliko ima osnova priča da bez dobrog rakijskog kazana nema dobre rakije? – pitali smo našeg sagovornika.

– Takva tvrdnja je na mjestu. Rakijski kazan za kvalitet rakije znači koliko i plodovi voća. Najbolji su stari kazani od kvalitetnog bakra. Industrijski i građevinski bakar se ne preporučuju za izradu rakijskih kazana. A samo pečenje rakije nije običan posao. Nakon završenog vrenja prilikom pečenja  dva puta prečišćavam, izdavajam prvenac i patoku tako da hvatam samo srednju frakciju. Proizvedenu rakiju skladištim u drvenim buradima, hrastova i bagremova su najbolja, i čekam da odleži najmanje 60 dana da bi se aroma dobro formirala, kao i boja. Poslije je prepakujem u staklenu ambalažu  – savjetuje Radivoje Kuzmanović.

Petar Ilić

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*