Home » Povrtarstvo » Ugljen-dioksid povećava prinos

Ugljen-dioksid povećava prinos

Specijalna mjera njege povrća

Plastenik

Primjena ugljen-dioksida u zaštićenom prostoru, takozvano gasovanje, jedna je od specijalnih mjera njege. Stručnjaci ga smatraju i posebnim načinom đubrenja povrća i cvijeća. Naime, biljke za fotosintezu koriste ovaj gas iz vazduha, u kojem je njegova koncentracija oko 0,03 procenata. Ako je manja, zaostaju u porastu. Suprotno, pri povoljnoj temperaturi, svjetlosti i vlazi, više ugljen-dioksida povoljno utiče na fotosintezu, a samim tim i na prinos i kvalitet povrća.  Biljke su snažnije, listovi zeleniji i krupniji, cvjetovi i plodovi se ranije formiraju… Ova mjera naročito je dobra za krastavac, papriku, salatu, boraniju, rotkvice i paradajz.

          Gasovanje se primjenjuje u provjetrenom plasteniku, kada je dan vedar i sunčan, najbolje oko podne, odnosno tokom četiri-pet sati najjače osvijetljenosti. Tada je, inače, u zaštićenom prostoru najmanja koncentracija ugljen-dioksida, a najpovoljniji su toplotni uslovi. Nakon toga objekat ostaje zatvoren 20-24 sata. Pri tome se produžava dejstvo ovog gasa, čija se koncentracija povećava čak 10-20 puta.

          Za ovu namjenu mogu da se koriste neka goriva, čist ugljen-dioksid u različitom agregatnom stanju, iz boca ili sistema, a i takozvani suvi led. To je ugljen-dioksid u čvrstom obliku koji isparava pri običnoj temperaturi i ne stvaraju se štetni sporedni produkti.

          Stručnjaci ovu mjeru preporučuju u objektima koji se zagrijevaju vodom, električnom energijom ili parom. Međutim, u lejama u kojima se koristi bioenergetski materijal nema potrebe za dopunskim gasovanjem, jer se razlaganjem organske materije oslobađa dovoljno ugljen-dioksida za fotosintezu.

Facebook Komentari

One comment

  1. Zadruga Mrstane

    Odlican tekst. Samo imam jedno pitanje. Kako to suvi led? Hvala veliko…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>