Home » Lov » Preko 400 trofeja

Preko 400 trofeja

Lovački vremeplov

Đuro Pucar

U Banjaluci, u Kastelu, 15. oktobra 1975. godine svečano je otvorena Druga republička izložba trofeja pod nazivom „Lov i zaštita čovjekove okoline“, jedne od niza manifestacija u okviru obilježavanja 50-godišnjica Saveza lovačkih organizacija BiH i 30-godišnjica pobjede nad fašizmom.

Svečanom otvaranju izložbe prisustvovali su istaknuti društveno-politički radnici: Đuro Pucar, predsjednik počasnog odbora izložbe, Ilija Materić, dr Ratomir Fuks, Emerik Blum, Drago Mažar, Momir Kapor, Rade Kantar… Prisutni su bili predstavnici društveno-političkog života Banja Luke, među kojima Seid Maglajlija, predsjednik Skupštine opštine i Mihajlo Džonović, sekretar Opštinskog komiteta SK. Iz redova lovaca bili su prisutni zvaničnici Saveza lovačkih organizacija BiH, Lazar Raić, direktor Lovačkog muzeja iz Zagreba i predsjednik ocjenjivačkog žirija, predstavnici Lovačkog društva Banja Luka i susjednih lovačkih društava. Goste je u ime organizacionog odbora pozdravio Anto Džaja, predsjednik tog odbora, a zatim je izložbu otvorio Rizo Selmanagić, predsjednik Saveza lovačkih organizacija BiH.

Na izložbi je prikazano preko 400 trofeja i to: najkvalitetniji trofeji odstreljeni na području Bosne i Hercegovine u posljednjih 50 godina, razvoj trofeja srndaća i divojarca, zbirka trofeja tipičnih škartova, trofeji divljači drugih kontinenata, kao i vrsta divljači, koja živi u tadašnjoj Jugoslaviji van Bosne i Hercegovine, a koje su odstrijelili lovci iz BiH. Zatim, izloženo je lovačko oružje i oprema kroz istoriju, umjetnost na temu faune i lova (slike, fotografije, te filmovi, koji se prikazuju za vrijeme izložbe u samom izložbenom paviljonu i sl.), savremeno lovačko oružje i oprema, lovačka literatura, posebno izdanja iz BiH.

Stručni i kreativni rad oko izložbe realizovali su: Anto Džaja, Vjekoslav Jurić, Vlado Desančić i Đuro Bekić. Sve lovačke trofeje je ocijenila komisija na čelu s Lazarom Raićem, a u kojoj su bili još Živko Rapaić, Anto Džaja, Vjekoslav Jurić i Vlado Desančić.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*