Home » Razno » Kako je nastao dan zaljubljenih?

Kako je nastao dan zaljubljenih?

Ljubav je kad se neko voli...

U gotovo svim zemljama svijeta 14. februara obilježava se Dan zaljubljenih. Iako nije međunarodno priznat kao praznik, široko je prihvaćen i obilježava se na svim meridijanima. A počelo je u Rimu. Kako?

Car Klaudije I naredio je svojim vojnicima da se ne smiju ženiti. Jer, oženjeni su slabiji ratnici opterećeni brigom za porodicu. Svi sveštenici su u skladu sa carevom odlukom prestali da vjenčavaju mladence. Ali, jedan sveštenik, zvao se Valentin, odluči da ne poštuje carsku odluku. Tajno je vjenčavao mlade  koji su to željeli. Njegovo ponašanje mimo carske volje je otkriveno i sveštenik Valentin je bačen u tamnicu. Veče uoči rimskog praznika Luperkalija odrubljena mu je glava.

Ubrzo poslije smrti narod ga je proglasio svecem.

Facebook Komentari

One comment

  1. danasnji kao praznik ce posluziti mnogima da se skupe za sve svoje propuste u toku godine…naravno stradanje ovog svestenika bjelosvejetski mufljuzi su iskoristili u komercijalne svrhe..trosi novac i kupuj ljubav,,,e zajebali su se za mene je svaki dan dan zaljubljenih….ljubav se daje i prima svaki dan…ako si ti valentino..i ja sam Mladen……365 dana …dan za voljenje svega sto te okruzuje…porodica …prijatelji ..priroda….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*