Home » Lov » Kad mečka proviri iz jazbine

Kad mečka proviri iz jazbine

Tema za februar

Kraj sna

U narodu postoji vjerovanje da se medvjed u februaru probudi iz zimskog sna i proviri iz svog skloništa, osmotri vremenske prilike pa se  odluči da li će nastaviti  zimski san ili  izaći iz skrovišta. Istina je da, ukoliko je konac februara topliji, može se desiti da se medvjedi probude i iziđu iz brloga. Inače, mevjeđi san je dugo bio zagonetka za naučnike, jer ovaj gorostas provede u jazbini i po pet mjeseci bez hrane i vode.

Zimskim snom se naziva jedno stanje sličnu snu u koje zapadaju određene životinjske vrste – neki sisari i rijetke ptice – za vrijeme hladnog dijela godine snižavanjem svoje tjelesne temperature. “Zimski spavači” u jesen traže mejsta na kojima će biti zaštićeni od velike hladnoće: špilje, šuplja stabla, rupe u zemlji i sl. i oblažu ih sijenom, slamom, lišćem drveća, dlakom, vunom i drugim sličnim materijalima. U tako opremljenom skloništu često više jedinki životinja sklupčanih tijela i zatvorenih očiju provodi zimu u stanju štednje energije, tzv. “ukočenisti”.

Za održavanje tjelesne temperature u organizmu medvjeda,  razgrađuju se masti i bjelančevine. Broj otkucaja srca se snižava, temperatura takođe. Za vrijeme zimskog sna troše svoje masne rezerve. Posebno smeđe masno tkivo, koje se nakupi na ramenima i u području leđa, služi kao dodatni izvor energije, a naročito kada se pri povećanoj spoljnoj temperaturi medvjed počne buditi, što traje više sati. U kasnoj fazi buđenja tijelo se dovodi ponovo na normalnu temperaturu snažnim drhtanjem mišića. Kako se tijelo zagrijava, disanje postaje sve brže.

Veoma često u februaru mečke donose na svijet mlade. Obično okote od jednog do četiri mladunca, a najčešće donose na svijet dvoje mladih. Ostarjele ženke najčešće  okote jedno mladunče. Mladi su slijepi četiri – pet nedjelja. Parenje ove vrste divljači je u aprilu i maju, bremenitost traje oko sedam mjeseci a ženke donose mlade na svijet svakih jednu do četiri godine (najčešće svake druge godine) i to u vrijeme zimskog mirovanja. Biolozi su utvrdili da se oplođeno jajašce mjesecima zadržava u uterusu prije nego dođe do nidacije. Stvarno stanje skotnosi  je 60 do 70 dana, što je vrlo kratko, pa su mladunci veoma maleni. Kod medvjeda je najveća razlika između težine majke i težine okota od svih viših sisavaca.

O mladuncima brine isključivo majka. Ona je u tom razdoblju izrazito agresivna i napada svakog uljeza u svoju teritoriju, od mužjaka vlastite vrste do čovjeka. Mladunčad prestaju sisati u dobu od tri do devet mjeseci, a s majkom ostaju najmanje do iduće jeseni, a najčešće do 18 ili 24 mjeseca. Polnu zrelost dostižu između treće i šeste godine, a proces rasta završava se tek u dobi sa 10 do 11 godina. U prirodi žive 20 do 30 godina.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Можете користити ове HTML ознаке и атрибуте: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>