Home » Pčelarstvo » Iskustvo između korica

Iskustvo između korica

Za svakog pčelara

Rajko Radivojac, Pčelarstvo – ilustrovani priručnik za napredne pčelare, Izdavač: Privredno društvo za novinsko-izdavačku djelatnost “Revija Press” Sarajevo, 2011.

Pred sudom čitalaca nedavno se pojavila nova knjiga Rajka Radivojca, predsjednika Udruženja pčelara “Prva pčela” iz Prijedora. Autor je pčelar koji je poodavna duboko zagazio u pčelarske vode i sada prenosi svoje bogato iskustvo na druge pčelare. Da je i u tom poslu uspješan pokazala je njegova prva knjiga “Ilustrovani priručnik za početnike” koja je izašla 2010. godine. S pravom se očekuje da će ova druga to samo potvrditi. I nadmašiti onu prvu.

U ovoj drugoj knjizi autor je pažljivo odabrao teme neophodne za uspjeh hobista, ali i profesionalaca u pčelarstvu.

– Namjera mi je bila da što jednostavnijim jezikom iskažem što više korisnih podataka i tako olakšam pčelarenje onima kojima je to potrebno. Pokazao sam i onu ružnu stranu pčelarstva koju većina pčelara krije, a bez koje nema realne slike o pčelarstvu. Nastojao sam i da ukažem na najčešće zablude u našem pčelarstvu. Sve skupa ima za cilj da pruži pčelarima relevantne podatke, ali i da ih, što je još važnije, navede na razmišljanje – kaže Rajko Radivojac.

Posebna vrijednost ove zanimljive knjige svakako su fotografije. Objavljeno ih je tačno 360. Sve su originalne, sve su u koloru I sve ih je u dugom nizu godina napravio autor. One knjigu čine grafički ukusno dizajniranom što ima svoju vrijednost. Međutim, mr Goran Mirjanić sa Poljoprivrednog fakulteta u Banja Luci, stavlja akcenat na dijelove knjige koji se odnose na kvalitetnu apitehniku:

– Ovim priručnikom su obuhvaćeni svi dijelovi kvalitetne apitehnike, gdje posebno ističem sljedeće oblasti: stvaranje jakih pčelinjih zajednica, proizvodnju rojeva, tehniku proizvodnje pčelinjih proizvoda, te selekcijske metode u pčelarstvu. Poznavajući rad naših pčelara na terenu i poteškoće na koje isti nailaze, te načine na koje ih rješavaju, ovim priručnikom će se u budućnosti ti, za pčelare nerješivi ili teško rješivi problemi mnogo lakše rješavati. To je izvodljivo iz razloga što je ovu knjigu napisao iskusni pčelar, koji je druženjem sa pčelama i usavršavajući svoj praktičan rad, došao do saznanja kako trenutno nerješive dileme riješiti, sa ciljem profitabilnijeg pčelarstva.

Pčelari su, očigledno, dobili jednu višestruko korisnu knjjigu. O njoj dr med. Rodoljub Živadinović, predsjednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije, u predgovoru kaže:

– Čitajući ovu knjigu, nećete se uspavati. Naprotiv. Adrenalin će svo vreme biti visok. Ako ste pravi učenik, pročitaćete je u jednom dahu. Za jedan dan. Pitaćete, kakva je to knjiga koja se pročita za jedan dan? Prava. Ko ne vjeruje, nije se knjiga načitao.

Petar ILIĆ

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*