Home » Voćarstvo » Februar u vinogradu

Februar u vinogradu

Osnovna pravila rezidbe

Pravo vrijeme

Vinogradari tradicionalno slave 14. februara svoju slavu – Svetog Trifuna. Taj praznik najčešće obilježavaju početkom rezidbe vinove loze.

Veliki broj sorti, i  uzgojnih oblika vinove loze,  zahtijevaju pažljivu i znalačku rezidbu. Neki vinogradari se u tom poslu ne snalaze najbolje, pa prave greške koje se kasnije teško popravljaju. Često se to ne može ni učiniti.

Zato treba poštovati osnovna pravila rezidbe:

  • Stalno se mora imati u vidu da osnovni cilj rezidbe nije samo postizanje što većeg prinosa, nego i njegovanje i očuvanje uzgojnog oblika čokota.
  • Rezidbom prvo treba odstraniti sve dijelove čokota koji ugrožavaju njegov osnovni uzgojni oblik, tj. izdužene krakove ili deformisane  rodne čvorove, nedozrele i sasušene lastare. Na taj način se i na najsloženijim uzgojnim oblicima lakše uočavaju rodni elementi, odnosno jednogodišnji zreli lastari  s pravim zimskim okcima. Potom se oni orezuju na rod i tako se  postiže najpravilniji raspored rodnih okaca.
  • Za kvalitetne, visokokvalitetne vinske i većinu stonih sorti primjenjuje se mješovita rezidba, na kondire sa po dva okca i rodne lukove, koji imaju, u zavisnosti od sorte, 6-15 okaca.Sorte koje zahtijevaju složeniji uzgojni oblik i mješovitu rezidbu su “merlo”, “kaberne sovinjon”, “traminac”, sve vrste “burgundaca”. “italijanski” i “rajnski rizling”, “muskat hamburg”, “kraljica vinograda” i druge.  Pri mješovitoj rezidbi, kratki kondiri s dva okca služe da se iz njih tokom vegetacije odnjeguju jednogodišnji lastari, koji će u narednoj vegetaciji postati rodni elementi (kondir i luk).
  • U zavisnosti od sorte i gustine sadnje, svaki čokot treba opteretiti odgovarajućim brojem okaca. Najbolje je da se opterećenost čokota, umjesto odoka, određuje prema jedinici površine, što je 7-10 okaca po kvadratnom metru. Ako je razmak sadnje  2 h 1 metar, po čokotu treba ostaviti najmanje 14, a najviše 20 okaca,  u zavisnosti od toga koja je sorta u pitanju.
Facebook Komentari

One comment

  1. STRUCNO JE OBJASNIO FALA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*