Home » Aktuelnosti » Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju – 33. put

Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju – 33. put

Festival sela opštine Bijeljina

Velika Obarska

U subotu 14. januara 2012. u selu Donjem Dragaljevcu kod Bijeljine susretom sela domaćina sa gostima iz Glogovca počinje ovogodišnje, trideset treće po redu, takmičenje semberskih sela u kulturno zabavnim djelatnostima. Organizator ovog tradicionalnog festivala je Opštinski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”, a pokrovitelj je Administrativna služba opštine Bijeljina.

Semberska seoska omladina, ali veoma često i stariji seljani, takmičiće se u dvanaest takmičarskih disciplina – kvizovi znanja, izvorne vokalne grupe, vokalni solisti, frula, dvojnice, tamburica, šargija, harmonika, ritmika i folkor, koji će, kako se očekuje, pobuditi najveće interesovanje.

Poslije prve takmičarske večeri u Donjem Dragaljevcu slijedi susret, već sljedeće večeri, u Gracu gdje ovo selo dočekuje zajedničku ekipu Kojčinovca i Čardačina. U selu Popovima 22. januara amateri muzičari, pjevači, recitatori, glumci i folkorni ansambli iz ovog sela i Hasa odmjeriće snage uz napomenu da je ovo prvi put od kako je festival obnovljen poslije posljednjeg rata, tačnije 2004. godine, da se pojavljuje omladina iz Popova, sela koje je predratnim takmičenjima imali izvanredne uspjehe. Takmičenje će se održati u obnovljenom domu kulture u Popovima.

Dvorovi

Očekuje se da će veoma zanimljivo biti 29. januara u Brocu gdje se domaćini sastaju sa Velikom Obarskom. Ekipa Novog Naselja Janja i Patkovače sastaće se 4. februara, a Ljeljenča i Trnjaci dan kasnije.

Kalendarom takmičarskih večeri predviđeno je da se finale najuspješnijih pojedinaca održi 12. februara, a 18. februara finalno takmičenje najuspješnijih ekipa i tada će se dobiti 33-ći pobjednik Festivala sela “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju”.

– Cilj festivala, koji svake godine privuče hiljade takmičara i posjetilaca u seoske domove kulture, je da se afirmiše amaterski rad stvaralaca u semberskim selima i sačuvaju tradicionalne vrijednost sela ovog kraja – ističu organizatori.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*