Home » Aktuelnosti » Za nama je jedna veoma teška godina

Za nama je jedna veoma teška godina

Iz intervjua Miće Mićića, načelnika opštine Bijeljina, koji objavljuje “Poljoprivredni kalendar” za 2012. godinu

Mićo Mićić

Kada se smjenjuju godine, uobičajeno je da se bilansira urađeno u onoj koju ispraćamo i planiraju poslovi u nastupajućoj. U poljoprivredi je to mnogo teže nego u drugim privrednim granama. Jer, niko ne može da predvidi šta će donijeti poplavni talasi, koji će gradonosni oblak zahvatiti zasijane atare, koliko će biti sunčanih dana i u koje doba vegetacije. Sve te nevolje zadavale su glavobolje semberskim poljoprivrednicima u 2011. godini. To je bio razlog da u razgovoru sa Mićom Mićićem, načelnikom opštine Bijeljina, o aktuelnim pitanjima poljoprivrede i sela, prvo pitanje glasi:

– Na kraju smo jedne izuzetno teške godine za agrarnu privredu. Kako biste na njenom ispraćaju ocijenili stanje u poljoprivredi i na selu na području opštine Bijeljina?

– Agrarna politika je definisana na nivou Republike Srpske, ali lokalna samouprava u našoj opštini, koja predstavlja najizrazitije poljoprivredno područje u Republici Srpskoj pa i Bosni i Hercegovini, uzima učešće u svim inicijativama i aktivnostima koje se čine za stvaranje što boljeg ambijenta za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i poboljšanje kvaliteta života na selu. To je i razumljivo jer je poljoprivreda vodeća privredna grana u našoj opštini s tim što valja naglasiti da se na primarnu poljoprivrednu proizvodnju naslanjaju i druge privredne djelatnosti kao npr. prerađivačka industrija, brojne uslužne djelatnosti, visok procenat trgovine i sl. Zato s pravom smijemo tvrditi da od poljoprivrede u opštini Bijeljina živi daleko veći broj stanovnika nego što to statistički podaci govore.

Minula godina je bila veoma teška. Koncem 2010. godine zadesile su nas katastrofalne poplave čije posljedice smo osjećali tokom cijele 2011. godine. A onda nas je zadesila velika suša tako da smo samo na kukuruzu, najrasprostranjenijoj gajenoj kulturi u našem kraju, imali direktne štete u visini od oko 21 milion konvertibilnih maraka. Godinu dana ranije imali smo štete od grada u visini od oko 25 miliona konvertibilnih maraka. U martu i aprilu 2011. godine zadesile su nas nove štete od grada u visini od oko million konvertibilnih maraka i kada se to sve sabere dolazimo do podatka o štetama od elementarnih nepogoda u posljednje dvije godine od 50 do 60 miliona konvertibilnih maraka, što je zaista previše. Naše komisije za procjenu šteta su dokumentovale sve navedeno, dostavili smo to Vladi Republike Srpske, ali na osnovu tih zapisnika nismo dobili ni najmanja sredstva za saniranje šteta.

Svjesni smo situacije u agraru i ulažemo maksimalne napore za izlazak iz krize. U takoj situaciji došlo je do smanjenja budžetskih izdvajanja za poljoprivredu sa 80 na 60 miliona (iz prethodne godine prenijete su obaveze u visini od 13 miliona) tako da su nas pored “nebeskih” zadesile i “zemaljske” teškoće. Suvišno je isticati od kolikog su značaja podsticaji za jačanje konkurentske sposobnosti na tržištu, regionalnom i širem.

U tako teškoj godini veliki broj poljoprivrednika je dokazao da se uz podršku struke i nauke, ipak, može proizvoditi kvalitetna hrana i to ne u malom obimu. U tome prednjače naši vrijedni povrtari, koji su i ove godine imali značajne tržne viškove. Oni su, ali i ne mali broj poljoprivrednika u ratarskoj proizvodnji, pokazali da imamo istinske junake na našim poljima, ljude koji su ispekli zanat proizvođača hrane.

Facebook Komentari

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*