Home » Povrtarstvo » Prioritet proizvodnji iz sjemena

Prioritet proizvodnji iz sjemena

Za proizvođače crnog luka

luk

Proizvodnji crnog luka iz sjemena daje se prednostu u odnosu na onu iz arpadžika. Holandija, SAD, Japan i druge razvijene agrarne zemlje proizvode crni luk skoro u cijelosti iz sjemena. Jer, lukovice su, u takvoj proizvodnji, kvalitetnije i ujednačenije. Samim tim pogodnije su i za čuvanje.

Kada je o tehnologije proizvodnje luka iz sjemena riječ, svakako treba naglasiti da prinos i kvalitet ploda zavisi od sjetve u optimalnom agrotehničkom roku. A to podrazumijeva raniju sjetvu da bi biljka ušla u fazu formiranja lukovice dok je dan dug i koliko toliko visoka temperatura. Ogledi i praksa su pokazali da se najbolji prinosi luka postižu standarnim sortama iz rane proljećne sjetve. Prednost se daje selekcijama sa naših prostora jer su stvorene u našim klimatskim, ekološkim i ostalim uslovima. Novosadski istraživači su poredili istu sortu u istim agrotehničkim uslovima i usjev posijan sredinom marta dao je prinos od 31,4 tone po hektaru, a drugi posijan u kasnoj aprilskoj sjetvi – 13,6! Dileme nema, luk sijte što ranije!

Preporučuje se sklop od oko 80 biljaka po metru kvadratnom uz povoljan oblik vegetacionog prostora i odgovarajuću dubinu sjetve (oko dva santimetra). Zato se predsjetvenoj pripremi i sjetvi mora pokloniti osgovarajuća pažnja i obezbijediti odgovarajuća sijačica. Naravno da mnogo zavisi i od sorti.

Najbolji prinosi i kvalitet postiže se na ravnim, lakim i strukturnim zemljištima, bogatim hranljivim elementima i organskim materijama. Na takvom zemljištu postiže se ujednačnije nicanje, lakša je njega, intenzivnije je usvajanje hraniva i dobijaju se lukovice pravilnog oblika.

Proljeće se računa kao najbolje vrijeme za sijanje luka, ali  posljednjih godina u mnogim zemljama, pa i na našim prostorima, sve je veće interesovanje za ozime selekcije. Jesenja sjetva omogućava ukorjenjivanje i početni razvoj u jesenjem vremesnkom periodu, čime se dobija biljka koja će imati sve preduslove za brz razvoj u proljeće. Ali, problem je u izmrzavanju. Ukoliko je oštra zima i dođe do uginuća visokog procenta biljaka ne postiže se željeni sklop pa može doći do smanjenja prinosa u odnosu na proljetnu sadnju. Kakvi će se rezultati postići u jesenjoj, a kakvi u proljetnoj sjetvi, zavisi mnogo i od sorti. Ali, i od zimskih golomrazica i ostalih vremenskih uslova. A ko da predvidi kakva će zima biti?

Ukoliko postoje uslovi, navodnjavanje je dragocjena mjera. Korijenov sistem ovog povrća je plitko rasprostranjen, a korijenske dlačice su slabog usisnog kapaciteta pa se dobijaju sitni plodovi ukoliko se ne obezbijedi dovoljno vlage. Za ostvarivanje dobrog prinosa preporučuje se pet – šest zalivanja s tim da ne bude velikoh oscilacija  vlažnosti. Dvadesetak dana prije vađenja luka ne preporučuje se zalivanje.

O zaštiti od bolesti, korova  i štetočina suvišno je govoriti. Da bi se zaštine mjere mogla najracionalnije sprovoditi bitno je obezbijediti uslove za međurednu obradu.

Facebook Komentari

2 komentara

  1. Jovo Vojnovic

    gdje nabaviti lukovice crnog luka

  2. gdje nabaviti lukovice crnog luka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*